Badacz Dan Buettner spędził ponad 20 lat badając nawyki żywieniowe ludzi, którzy dożyli 100 lat lub więcej.
W niedawnym poście na Instagramie Buettner podzielił się czterema produktami spożywczymi, które są największym wrogiem długowieczności.
Ważny:
1. Na szczycie listy znajdują się słodkie napoje
„Największym źródłem rafinowanego cukru są napoje słodzone– mówi Buettner
Duże ilości cukru przyczyniają się do przyrostu masy ciała, powodują stany zapalne i zwiększają ryzyko nadciśnienia. Wszystko to wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu.
2. Boczek i kiełbaski
Na liście Buettnera znajdują się również przetworzone mięsa, czyli te powstałe w wyniku suszenia, solenia, wędzenia lub konserwowania. Należą do nich boczek, kiełbaski, ale także szynki i salami.
„Takie rodzaje mięsa są „, wskazuje on.
Badania wykazały związek między spożyciem przetworzonego mięsa a ryzykiem raka jelita grubego. Ponadto badania na Uniwersytecie w Bergen w Norwegii wykazały, że rezygnacja z przetworzonego mięsa i napojów gazowanych może znacząco wydłużyć nasze życie.
3. Produkty cukrowe
Trzecie miejsce na liście Buettnera zajmują słodycze pełne tłuszczu i cukru. W raportach powiązano żywność ultraprzetworzoną ze zwiększonym ryzykiem chorób, w tym otyłości, zawału serca, raka, cukrzycy typu 2 i demencji.
Zobacz więcej:
4. Frytki
Badania pokazują, że duże dawki soli w chipsach mogą zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i wysokie
Jeśli chcesz jeść jak stulatek, orzechy są właściwym wyborem. Wybierz mieszankę migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i orzechów włoskich i trzymaj się dwóch małych garści dziennie.