Zapomnij o nich! 4 pyszne, ale zabójcze potrawy z naszego codziennego życia

Badacz Dan Buettner spędził ponad 20 lat badając nawyki żywieniowe ludzi, którzy dożyli 100 lat lub więcej.

W niedawnym poście na Instagramie Buettner podzielił się czterema produktami spożywczymi, które są największym wrogiem długowieczności.

Ważny:

1. Na szczycie listy znajdują się słodkie napoje

Największym źródłem rafinowanego cukru są napoje słodzone– mówi Buettner

Duże ilości cukru przyczyniają się do przyrostu masy ciała, powodują stany zapalne i zwiększają ryzyko nadciśnienia. Wszystko to wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu.

2. Boczek i kiełbaski

Na liście Buettnera znajdują się również przetworzone mięsa, czyli te powstałe w wyniku suszenia, solenia, wędzenia lub konserwowania. Należą do nich boczek, kiełbaski, ale także szynki i salami.

Takie rodzaje mięsa są „, wskazuje on.

Badania wykazały związek między spożyciem przetworzonego mięsa a ryzykiem raka jelita grubego. Ponadto badania na Uniwersytecie w Bergen w Norwegii wykazały, że rezygnacja z przetworzonego mięsa i napojów gazowanych może znacząco wydłużyć nasze życie.

3. Produkty cukrowe

Trzecie miejsce na liście Buettnera zajmują słodycze pełne tłuszczu i cukru. W raportach powiązano żywność ultraprzetworzoną ze zwiększonym ryzykiem chorób, w tym otyłości, zawału serca, raka, cukrzycy typu 2 i demencji.

Zobacz więcej:

4. Frytki

Badania pokazują, że duże dawki soli w chipsach mogą zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i wysokie

Jeśli chcesz jeść jak stulatek, orzechy są właściwym wyborem. Wybierz mieszankę migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i orzechów włoskich i trzymaj się dwóch małych garści dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *