Zdrowie i piękno
Trzymaj rośliny w nasłonecznionym miejscu
Zioła i przyprawy, których używasz w kuchni, niewątpliwie może wnieść wiele urozmaicenia do Twoich potraw. Jeśli są świeże i dopiero co zerwane, gwarantujesz ich niesamowity smak. Ale być może za każdym razem, gdy kupujesz świeże zioła z supermarketu, mając nadzieję, że tym razem „przeżyją”, wkrótce przekonujesz się, że jest zupełnie odwrotnie. Dlatego w kolejnych wierszach podpowiemy Ci, jak dłużej przechowywać zakupione zioła. A więc:
Podziel zioła na mniejsze doniczki
Być może jest to tak naprawdę pierwsza wskazówka, którą powinieneś zastosować. Jeśli chcesz, aby zakupione zioła posłużyły Ci dłużej po powrocie do domu, wyjmij je z doniczki i przesadź, dzieląc roślinę na kilka mniejszych. Często zioła w supermarkecie są sadzone bardzo gęsto, co może powodować szybsze pogarszanie się ich stanu. Pamiętaj jednak, aby zachować przy tym szczególną ostrożność. Upewnij się, że każda mniejsza część rośliny ma dobry system korzeniowy. Następnie możesz przesadzić resztę do oddzielnych pojemników lub ziemi doniczkowej. Wybierz glebę odpowiednią do uprawy ziół i przypraw.
Podlewaj rośliny, ale nie za dużo
Podmokła i nadmiernie wilgotna gleba może być śmiertelna dla każdej rośliny doniczkowej, w tym ziół. Dobrym pomysłem jest lekkie podlewanie ziół po ich przesadzeniu, ponieważ prawdopodobnie nie wchłonęły wystarczającej ilości wody w sklepie. Podlewaj zioła, gdy wierzchnia warstwa gleby wydaje się sucha, ale uważaj, aby ich nie przelać, ponieważ może to spowodować gnicie korzeni. Pamiętaj, że ziemia doniczkowa musi być dobrze osuszona i upewnij się, że pojemnik, w którym się znajdują, ma również otwory drenażowe.
Trzymaj zioła w nasłonecznionym miejscu
Niezależnie od tego, czy uprawiasz rozmaryn, miętę, bazylię czy inne zioła w pomieszczeniu, muszą one mieć wystarczającą ilość światła. W tym celu przyda Ci się także mały nasłoneczniony parapet (na przykład na oknie w kuchni). Jeśli Twoje naturalne światło jest ograniczone, możesz je uzupełnić lampami LED do uprawy. Pamiętaj, aby trzymać lampy w odległości około 18-36 cm od rośliny.
Wybieraj zdrowe rośliny
Zanim zdecydujesz się na zakup ziół doniczkowych, jednym z najważniejszych warunków ich przetrwania jest ich dobre sprawdzenie. Unikaj roślin o brązowych lub zwiędłych liściach lub tych, które mają nadmiernie długie łodygi. Może to oznaczać, że będą „walczyć o przetrwanie” i wychowywanie ich w domu może być trudne.
Jak przechowywać już zerwane zioła?
Aby to zrobić, możesz użyć dowolnej z następujących metod przechowywania:
W lodówce:
Większość ziół należy przechowywać w lodówce, a można to zrobić bardzo łatwo, stosując metodę plastikowej torby. Umieść zioła w plastikowej torbie lub hermetycznym pojemniku z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci. Szczelnie zamknij torebkę lub pojemnik, ale zostaw trochę miejsca na cyrkulację powietrza. Przechowuj je w szufladzie lodówki.
W pojemniku do przechowywania ziół:
Pojemniki te mogą być wykonane z tworzywa sztucznego lub szkła. Mają kształt małych kapsułek i chronią zioła i przyprawy przed środowiskiem zewnętrznym, zachowując ich świeżość. Wyposażone w specjalne otwory, przez które można wlać niewielką ilość wody.
W zamrażarce:
Niektóre zioła, takie jak bazylia, można przechowywać poprzez zamrożenie. Aby to zrobić, umyj i posiekaj zioła, włóż je do pojemnika na kostki lodu z wodą i zamroź. Po zamrożeniu kostki ziół można przenieść do większej torby do zamrażania.
Zdjęcia: iStock