Bardzo smaczny dżem mandarynkowo-dyniowy

Domowy dżem dyniowy można podawać zarówno na śniadanie, posmarowany plasterkiem, jak i jako dodatek do serów na stole, nadając im bardziej egzotycznego smaku.

Składniki potrzebne na konfiturę mandarynkowo-dyniową:

300 g mandarynek

150 g dyni

300 g cukru

1 cytryna

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Mandarynki obieramy nożem, przy obieraniu usuwamy białą część. Wytnij kawałki, uważając, aby odciąć tylko kawałki bez białego zamka błyskawicznego.

Obierz dynię i pokrój ją na małe kawałki.

Wszystko włóż do odpowiedniego garnka lub zapiekanki. Dodaj cukier i umieść na kolumnie. Doprowadzić do wrzenia i zredukować do minimum. Pozostaw tak, aż zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszaj.

Wyłączyć, dodać kilka kropli soku z cytryny i lekko ostudzić. Rozłóż do słoików z pokrywkami i przechowuj dżem mandarynkowy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *