Domowy dżem dyniowy można podawać zarówno na śniadanie, posmarowany plasterkiem, jak i jako dodatek do serów na stole, nadając im bardziej egzotycznego smaku.
Składniki potrzebne na konfiturę mandarynkowo-dyniową:
300 g mandarynek
150 g dyni
300 g cukru
1 cytryna
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Mandarynki obieramy nożem, przy obieraniu usuwamy białą część. Wytnij kawałki, uważając, aby odciąć tylko kawałki bez białego zamka błyskawicznego.
Obierz dynię i pokrój ją na małe kawałki.
Wszystko włóż do odpowiedniego garnka lub zapiekanki. Dodaj cukier i umieść na kolumnie. Doprowadzić do wrzenia i zredukować do minimum. Pozostaw tak, aż zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszaj.
Wyłączyć, dodać kilka kropli soku z cytryny i lekko ostudzić. Rozłóż do słoików z pokrywkami i przechowuj dżem mandarynkowy w lodówce.