Zdrowie i piękno
Pokarmy powodujące nieprzyjemny zapach ciała
Jeśli zauważyłeś, że nadajesz nieprzyjemny zapach ciała si, przyczyną tego może być jedzenie, które jesz. Niektóre produkty spożywcze mogą powodować nieprzyjemny zapach ciała wydobywający się z oddechu lub skóry.
Jeśli są one regularnie w Tobie obecne lub są strawiony im więcej, tym większe prawdopodobieństwo, że je będziesz mieć nieprzyjemny zapach ciała jest duży.
Jakie produkty spożywcze powodują nieprzyjemny zapach?
Cebula i czosnek
To naturalne, że gdy wspomina się nieprzyjemny zapach ciała, na myśl przychodzi cebula i czosnek. I masz rację. Cebula i czosnek przodują w powodowaniu nieprzyjemnego zapachu nie tylko z oddechu, ale i całego ciała. Jeśli zjadłeś więcej cebuli lub czosnku, ich zapach będzie przez jakiś czas promieniował także przez Twoją skórę.
Zostanie uwolniony z potu i gruczołów łojowych, zmieniając ogólny zapach ciała, aż do momentu uwolnienia allicyny z organizmu. Jest główną substancją czynną cebuli i czosnku, nadającą im charakterystyczny smak i aromat.
Jednak allicyna nie jest Twoim wrogiem. Jeśli jesteś skłonny znieść jego zapach, będziesz się nim bardzo cieszyć. Jest przeciwutleniaczem o silnych właściwościach przeciwzapalnych, łagodzących ból i przeciwdrobnoustrojowych.
Kapusta, brokuły, szpinak
Wszyscy członkowie rodziny krzyżowych powodują nieprzyjemny zapach, zwłaszcza jeśli zjedliśmy ich w dużej ilości. Zawierają wiele przeciwutleniaczy i błonnika, są dobre dla zdrowia, ale mogą powodować nieświeży oddech i wzdęcia.
Aby sobie z tym poradzić, zjedz trochę jogurtu, aby zneutralizować ich działanie i uspokoić przewód pokarmowy.
Kminek
Kminek to wspaniała przyprawa, która doskonale komponuje się z kiełbasami, kebabami, klopsikami, wyrobami wieprzowymi i wołowymi. Może jednak powodować
Może to sprawić, że wydzielający się pot będzie miał bardziej nieprzyjemny zapach. Powodem są substancje czynne kminku, które mają silny zapach.
Możesz przezwyciężyć nieprzyjemny zapach kminku, jedząc orzechy włoskie lub imbir. Zneutralizują nieprzyjemny zapach i odświeżą.
Szparag
Szparagi są pyszne i bardzo przydatne, ponieważ są bogate w witaminę K i mnóstwo błonnika. Jednak podczas ich trawienia uwalniają się enzymy i związki siarki, które powodują nieprzyjemny zapach ciała. Przejście przez organizm i całkowite wchłonięcie zajmuje zwykle od kilku godzin do jednego dnia.