Dla domu
Jeśli dobrze się nim zajmiesz, możesz się nim cieszyć przez kilka dekad
Każda gospodyni domowa chce jak najlepiej dla siebie i swojej rodziny. Prawdopodobnie zastanawiałeś się, dlaczego zwykłe patelnie, których używasz, ciągle się palą i wkrótce będziesz musiał kupić nowe. Na pewno chcesz kupić sobie statek, który przetrwa próbę czasu. I tu przychodzi moment, aby wspomnieć o patelniach żeliwnych. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego cieszą się one tak dużą popularnością wśród profesjonalnych szefów kuchni i czy warto w nie zainwestować? W poniższych wierszach podamy kilka wskazówek, jeśli zdecydowałeś się na żeliwną patelnię. A więc:
Jaką patelnię wybrać?
Twoja pierwsza żeliwna patelnia nie musi być droga. Możesz zapytać bliskich lub znajomych, którzy zechcieliby rozstać się ze swoją starą patelnią żeliwną, lub możesz kupić patelnię „staromodną”. Jeśli Ci się spodoba, możesz rozważyć zakup droższego modelu. Pamiętaj, że patelnie żeliwne są bardzo ciężkie, więc jeśli doznałeś urazu nadgarstka, nie zaleca się ich używania. Kolejną „wadą” jest powolne nagrzewanie. Jeśli jesteś przyzwyczajony do gotowania na konwencjonalnych patelniach, będzie się wydawać, że nagrzewanie się żeliwnej patelni zajmie całą wieczność.
Jak korzystać z żeliwnej patelni?
Żeliwo to niezwykle trwały materiał. Nawet jeśli jest zardzewiały, skorodowany, można go odnowić, jeśli się postarasz. Przed użyciem nowej patelni postępuj zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi pierwszego użycia. Jeśli do hartowania używasz używanej lub zabytkowej patelni – najpierw umyj ją szybko ciepłą wodą z mydłem i drutem domowym (jeśli Twoja patelnia jest nowa i ma powłokę ochronną, lepiej pomiń ten krok i przenieś się do innego miejsca). NA). Dokładnie osusz czystą szmatką. Po wyschnięciu postawić na dużym ogniu, aby odparować resztki wilgoci, następnie za pomocą papierowego ręcznika nałożyć cienką warstwę oleju jadalnego (słonecznikowego lub lnianego). Pamiętaj, że musisz obrobić całą powierzchnię patelni (wewnątrz i na zewnątrz). Następnie użyj suchego ręcznika papierowego, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Umieść patelnię na dużym ogniu (w piekarniku) na około godzinę, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Wysoka temperatura pomaga wytworzyć połączenie oleju z żeliwem, dzięki czemu nie tylko dobrze wyglądasz, ale także zapobiegasz jej przywieraniu.
Jak gotować na żeliwnej patelni?
Jak już wspomniano, żeliwo nie nagrzewa się szybko i bardzo równomiernie, ale gdy już to nastąpi, bardzo dobrze zatrzymuje ciepło. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, rozgrzej patelnię przez pięć minut, aby zapewnić równomierne rozgrzanie, i zawsze dodawaj cienką warstwę tłuszczu przed dodaniem jakichkolwiek składników. Jeśli zamierzasz gotować tłuste potrawy, po prostu szybko wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem naoliwionym. Jeśli gotujesz potrawy, które łatwo się przyklejają (np. jajka), skrop je taką ilością oleju, aby przykryła spód. Pamiętaj, że tłuszcz powinien lśnić, ale nie dymić. Gdy patelnia i tłuszcz będą już gorące, zmniejsz nieco ogień i dodaj składniki, które chcesz ugotować. Możesz nawet użyć metalowych szpatułek, ale lepiej jest pracować z drewnianymi.
Jak czyścić patelnię żeliwną?
Możesz wyczyścić patelnię wilgotnym ręcznikiem papierowym (kiedy jest jeszcze gorąca). Jeśli jednak obawiasz się, że zostało na nim zbyt dużo resztek jedzenia, możesz użyć soli i gorącej wody. Patelnię wyszoruj gąbką posypaną solą, a następnie spłucz. Można też użyć mydła lub płynu do mycia naczyń, ale patelnia musi być dobrze wysezonowana (w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że mydło zniszczy warstwę oleju). Następnie osusz i podgrzej (aby odparować wilgoć). Następnym krokiem jest nałożenie cienkiej warstwy smaru i pozostawienie go do odparowania ciepła. Poczekaj, aż ostygnie i odłóż. Należy jednak unikać moczenia patelni, ponieważ może to spowodować jej rdzę. Najlepszym sposobem na utrzymanie żeliwa w „formie” jest używanie go odważnie i bez zastrzeżeń. Im więcej z nim będziesz gotować, tym więcej warstw utworzysz i tym bardziej nieklejąca będzie jego powłoka. Jedynym rodzajem żywności, którego należy aktywnie unikać gotowania w żeliwie, są potrawy kwaśne, takie jak pomidory lub sosy na bazie octu, ponieważ mogą one powodować przedostawanie się śladów metalu do żywności przez dłuższy czas. Choć może się to wydawać skomplikowane, warto wiedzieć, że dobrze utrzymana patelnia żeliwna może służyć Ci wiernie przez kilkadziesiąt lat!