Okrutny przysmak: dżem chilli

Pikantne, ale nie za bardzo. Z wyrafinowanym smakiem. W języku rumuńskim nazywa się go „Dulceață de ardei iute”, dżem z , który swoim charakterystycznym czerwonym kolorem podbija oko, a potem podniebienie.

Składniki potrzebne na dżem chili:

1 kg świeżej ostrej papryki

1 kg czerwonej papryki

500 ml białego octu

1kg brązowego cukru

1 łyżeczka soli

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Paprykę oczyść i przekrój na pół. Za pomocą łyżki usuń wewnętrzną część wraz z nasionami. To samo zrób z chilli, pokrój je wszystkie na kawałki i włóż do miski.

Dodawaj paprykę, aż mieszanina będzie drobno zmielona.

Włóż mieszaninę do garnka, dodaj brązowy cukier, sól i biały ocet. Dobrze wymieszaj i odstaw mieszaninę na trzydzieści minut. Postaw patelnię na kuchence, na średnim ogniu, przez około półtorej godziny. Mieszaj od czasu do czasu, uważaj, aby się nie przypaliło.

Powinno być galaretowate. Gotowy gorący dżem wlać do wysterylizowanych słoików i zamknąć je odpowiednią pokrywką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *