Ekspert wyjaśnia, że nie należy łączyć wszystkich owoców cytrusowych z mlekiem, w przeciwnym razie zwiększy się tworzenie się gazów.
„Uważa się, że niewłaściwe jest łączenie owoców z rybami i mięsem. Połączenie mięsa i mandarynek może przyczynić się do zapoczątkowania procesów gnilnych w jelitach” – mówi dr Meshteryakova.
Lekarz dodaje, że lepiej nie łączyć mandarynek z napojami alkoholowymi, gdyż w przeciwnym razie zwiększa się ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej.
Dr Meshteryakova zdradza również, z czym można łączyć mandarynki. Na pierwszym miejscu znajdują się fermentowane produkty mleczne, zioła i warzywa nieskrobiowe.
Korzyści z mandarynek
Mandarynki, podobnie jak inne owoce cytrusowe, są bogate w kwas askorbinowy (witaminę C), który wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w czasie epidemii. Owoc zawiera także witaminy A, D z grupy B, fitoncydy, glikozydy, flawonoidy, pektyny, węglowodany, kwasy organiczne, pierwiastki mineralne, barwniki (karoten, luteina, cholina, zeaksantyna), estry, błonnik pokarmowy.
Zawartość kalorii w tych owocach cytrusowych jest niska – 40-50 kilokalorii na 100 gramów, a w ich soku – 30-35. Ale suszone owoce są dość pożywne – zawierają do 300 kilokalorii.
Dzięki bogatemu składowi mandarynki mają wiele przydatnych właściwości:
- mają działanie antyseptyczne, żółciopędne i moczopędne;
- usunąć toksyny z organizmu;
- zmniejszyć stężenie cholesterolu
- zapobiegać rozwojowi szkorbutu;
- regulują równowagę kwasowo-zasadową żołądka;
- stymulują perystaltykę jelit;
- wyeliminować dysbakteriozę, wzdęcia i zaparcia;
- rozpuszczają sole w moczu i ułatwiają ich eliminację;
- złagodzić stan zapalenia pęcherza moczowego;
- zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób oczu;
- stymulować wydalanie robaków;
- nadają świeżość oddechowi, usuwając nieprzyjemny zapach z ust.
Szczególnie zauważalne są korzyści płynące ze stosowania mandarynek dla zdrowia układu nerwowego. Owoce aktywują dopływ krwi do mózgu, stymulując neurony. Prowadzi to do poprawy pamięci, uwagi, logicznego myślenia i zapobiega zaburzeniom funkcji poznawczych i chorobie Alzheimera. Ponadto są naturalnymi lekami przeciwdepresyjnymi i dopalaczami energii: ich spożywanie dodaje energii, łagodzi zmęczenie i niepokój, łagodzi apatię i poprawia nastrój.
Owoc ten korzystnie wpływa także na układ krwionośny: wzmacnia serce i naczynia krwionośne, łagodzi obrzęki, normalizuje ciśnienie krwi, zapobiega anemii, minimalizuje ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, niedokrwienia, zawału serca i udaru mózgu.
Więcej:
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!