Rosyjski dietetyk dr Igor Strokov twierdzi, że płatki zbożowe instant to wyjątkowo niezdrowa opcja na pierwszy posiłek dnia. W przeciwieństwie do pełnych ziaren praktycznie nie zawierają odpowiednich węglowodanów, które są trawione powoli, dostarczając organizmowi energii na długi czas. Zboża wykorzystywane do przygotowania takich kaszek poddawane są specjalnej obróbce, przez co pozbawione są składników odżywczych. Ponadto „szybkie” płatki zbożowe zawierają niepożądane dodatki i słodziki. Spożywane na czczo powodują gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi i szybkie obudzenie głodu tuż po śniadaniu.
Kiełbasy z grilla są zbyt ciężkim jedzeniem, które powoduje zwiększone obciążenie żołądka, trzustki i wątroby. To jedzenie nie daje pożądanej energii. Wręcz przeciwnie, pod wpływem stresu, jaki odczuwa układ trawienny po ich spożyciu, człowiek zaczyna odczuwać zmęczenie i problemy z koncentracją. Nie zapominaj, że potrawy smażone są źródłem substancji rakotwórczych, które spożywane na pusty żołądek mogą być szczególnie intensywnie wchłaniane.
Według dr Vasilisy Ponomarevy nie należy jeść na czczo białego chleba ani ciastek z białej mąki, ponieważ produkty te zwiększają poziom cukru we krwi. Po pewnym czasie jej poziom zaczyna „spadać” na skutek uwolnienia z organizmu dużej ilości insuliny. Takie wahania wiążą się z ryzykiem rozwoju insulinooporności, nadwagi i cukrzycy typu 2, problemów z metabolizmem węglowodanów oraz pracą trzustki Ponadto podwyższony poziom cukru we krwi negatywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych i serca.
Dietetycy nie zalecają spożywania białego pieczywa ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny (IG). Wysoki indeks glikemiczny charakteryzuje się żywnością bogatą w węglowodany proste. Ich cechą jest to, że są łatwo i szybko trawione, szybko zamieniają się w glukozę i prowadzą do uczucia sytości.
Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, w tym makarony, ponad dwukrotnie zwiększają ryzyko zawału serca u kobiet. Chleb biały praktycznie nie zawiera niezbędnych dla organizmu aminokwasów, co powoduje, że nadużywanie produktów mącznych pozbawia człowieka możliwości uzupełnienia niedoborów składników odżywczych. Produkty z mąki premium są często bogate w chemiczne drożdże, które są niebezpieczne dla osób z chorobami tarczycy, nietolerancją glutenu, alergiami i dysbakteriozą.
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!