Kurkuma jest jednym z głównych składników tradycyjnej medycyny indyjskiej liczącej ponad tysiąc lat. Od czasów starożytnych wierzono, że przyprawa zwiększa aktywność flory jelitowej, poprawia trawienie, pomaga w chorobach wirusowych i regeneracji, oczyszcza krew i sprzyja tworzeniu nowych krwinek. W Indiach kurkumę często miesza się z mlekiem jako mocny napój witaminowy.
We współczesnej medycynie kurkuma ma również swoje zastosowanie. Na przykład w krajach Azji Środkowej stosowany jest jako środek przeciwzapalny. Przyprawa stosowana jest w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerek.
Kurkuma to roślina, której korzeń stosowany jest jako przyprawa, barwnik lub lek.
Zobacz więcej:
Co to jest kurkuma?
Kurkuma to rodzaj wieloletnich roślin zielnych z rodziny imbirowatych, których kłącza i łodygi zawierają żółty barwnik – kurkuminę. Jest to jedna z najbardziej znanych i najczęściej używanych przypraw już od czasów starożytnych. W Indiach, które są uważane za kolebkę tej przyprawy, kurkuma jest używana do produkcji curry od 600 roku p.n.e.
Roślina dorasta do 90 cm wysokości, ma kwiaty rurkowate i mięsiste, aromatyczne kłącza. Podczas ich przetwarzania uzyskuje się żółty proszek o jasnym aromacie i lekko gorzkim smaku.
Na co pomaga kurkuma?
Kurkuma zawiera i jest bogata w fosfor, żelazo, jod, wapń, cholinę, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B5), C i K.
Korzyści z kurkumy opierają się na korzystnych substancjach w jej składzie. Dzięki nim przyprawa pomaga przy stanach zapalnych i łagodzi bóle stawów. Ponadto kurkuma reguluje procesy metaboliczne w organizmie, a przeciwutleniacze przyczyniają się do eliminacji toksyn i innych szkodliwych substancji. Dzięki temu poprawia się ogólny stan, wzmacnia się układ odpornościowy i zwiększa się wydajność pracy.
Zobacz więcej:
Zaletą kurkumy jest zmniejszenie przewlekłych stanów zapalnych, które mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych, otyłości i innych niebezpiecznych chorób, np. związanych z układem sercowo-naczyniowym. przynosi także korzyści pacjentom z zapaleniem stawów, zmniejszając obrzęk stawów. Regularne spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko chorób wątroby, zmniejszając objawy chorób już nabytych, takich jak zapalenie wątroby. Może także spowolnić rozwój lub złagodzić objawy paradontozy, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, cukrzycy, niestrawności i łuszczycy.
Bądź ostrożny
Szkodliwość kurkumy polega na tym, że może powodować alergie. Należy go usunąć z menu osób przyjmujących leki rozrzedzające krew. Ze względu na to, że przyprawa obniża poziom cukru, jest przeciwwskazana przy przyjmowaniu leków przeciwcukrzycowych.