Zamiast łososia: Zjedz do tego tanią rybę, a Twoje serce będzie działać jak w zegarku

Łosoś uważany jest za niemal najlepsze źródło ważnych dla człowieka kwasów tłuszczowych omega-3. Z jednej strony przyczyniają się do wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, z drugiej strony nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować. Oznacza to, że te przydatne substancje otrzymujemy tylko z pożywienia.

Dwie do trzech porcji tygodniowo wystarczą, aby dostarczyć potrzebne kwasy tłuszczowe” – podaje The Health Site, cytując ekspertów.

Ale w tym przypadku ta droga ryba ma tańszy i nie mniej przydatny odpowiednik serca – śledź.

Korzyści ze śledzia

Oprócz cennych kwasów tłuszczowych zawiera także białka, witaminy i przeciwutleniacze. Na przykład konserwowanie zachowuje większość przydatnych substancji, ale z reguły podczas solenia ryb produkt końcowy zawiera dość dużą ilość soli (do 6,3 g na 100 g gotowego produktu). A wiadomo, że nie jest ona bezpieczna dla osób mających problemy z sercem czy nadciśnieniem.. Można sobie pozwolić na dwie, trzy sztuki tej ryby dziennie. Należy zachować ostrożność podczas jedzenia ryb z solą, jeśli masz problemy z nerkami.

Aby zmniejszyć ryzyko dla zdrowia, zaleca się spożywanie tej ryby po obróbce cieplnej – najlepszą opcją jest spożywanie jej pieczonej. Nawet zamrożony bezpośrednio po złowieniu śledź zachowuje wszystkie swoje przydatne właściwości. Aby jednak danie było nie tylko zdrowe, ale także smaczne, zaleca się rozmrażanie śledzia przez kilka godzin (optymalnie w lodówce). Jest jeszcze jedna ważna zasada: nie zanurzaj ryby w gorącej wodzie. W rezultacie stanie się bez smaku.

Połączenie śledzia z gotowanymi ziemniakami to całkiem niezła opcja dla zdrowia serca, ponieważ są bogate w potas. Ziemniaki można też zastąpić czarnym pieczywem, jednak lepiej nie jeść ich razem, bo może to skutkować nadmiarem węglowodanów.

Zarówno śledź atlantycki, jak i pacyficzny są doskonałymi źródłami kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. EPA to kwas eikozapentaenowy, a DHA to kwas dokozaheksaenowy. Kwasy te pomagają zapobiegać chorobom serca i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Są również skuteczne w zmniejszaniu stanów zapalnych, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna i zapalenie stawów.

Te kwasy tłuszczowe mają bardzo wyraźne właściwości neuroprotekcyjne, to znaczy pomagają utrzymać zdrowie naszego mózgu. Pod tym względem pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji i pozytywnie wpływają na nastrój.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *