Istnieje opinia, że ziemniaki są produktem szkodliwym, ponieważ są bardzo kaloryczne i utrudniają proces odchudzania.
Ale czy tak jest naprawdę?
Odpowiedzi na to pytanie udzieliła dr Emily Johnston z USA.
Specjalista zauważył, że ziemniaki nadają się do żywienia dietetycznego, ponieważ odpowiednio przygotowane zawierają niewiele kalorii, a ponadto zawierają węglowodany złożone, które dodają energii.
To nie wszystkie zalety ziemniaków.
Faktem jest, że owoce zawierają witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Ponadto warzywo zawiera błonnik korzystny dla trawienia.
Johnston zalecił gotowanie warzyw korzeniowych. W takim przypadku ziemniaki należy podawać bez soli i sosów.
Lekarz zauważył również, że głównym źródłem błonnika jest skórka, dlatego ziemniaki lepiej gotować w mundurkach.
Odpowiednia publikacja została opublikowana w American Heart Association ().