Gdy tylko opadają liście, a w powietrzu unosi się zapach pieczonej dyni, trudno oprzeć się pokusie jesiennych dekoracji. A czy istnieje bardziej tradycyjna dekoracja październikowa niż rzeźbiona? Ale latarnie nie są wieczne, a jeśli zbyt wcześnie wyrzeźbisz dynię (lub popełnisz rażące błędy), możesz bardzo szybko skończyć z pleśniowym bałaganem. Oto kilka naprawdę dobrych wskazówek i trików, których możesz użyć, aby uniknąć błędów.
1. Nie przechowuj nierzeźbionej dyni na słońcu
Nierzeźbione dynie pozostawione na twardych i nieprzepuszczalnych powierzchniach, takich jak kamień lub cegła, mogą szybciej gnić pod wpływem czynników atmosferycznych. Dynie najlepiej przechowywać na zewnątrz, w cieniu, na starym metalowym lub drewnianym stole na zewnątrz.
Zobacz więcej:
2. Nie wybieraj dyni wyłącznie na podstawie wyglądu
To, jakie dynie wybierzesz, ma duży wpływ na to, jak będzie wyglądać Twoja latarnia. Trzymaj się z daleka od dyń z siniakami lub miękkimi plamami. Nienaruszone łodygi to pewny znak, że dynia jest świeża i przetrwa aż do Halloween.
3. Nie zawracaj sobie głowy czyszczeniem dyni
Oczyść dynię zaraz po przyniesieniu jej do domu! Dzięki temu będzie służył dłużej i będzie piękniejszy. Najlepiej najpierw umyć dynię wodą z mydłem, pozostawić do wyschnięcia, a dopiero potem podnieść nóż.
4. Pomijasz dezynfekcję
Wydaje się to zbyt skomplikowaną pracą, ale jest to szybki krok, który będzie miał ogromny wpływ na żywotność Twojej latarni. Po umyciu i oczyszczeniu wnętrza dyni napełnij wiadro wodą i kilkoma łyżeczkami wybielacza. Załóż gumowe rękawiczki i całkowicie zanurz dynię. Trzymaj tak przez dwie minuty. Wyjmij go, pozostaw do wyschnięcia i możesz mieć pewność, że dałeś dodatkowy impuls w walce z bakteriami i mikroorganizmami.