Zupa kulki z cytryną przygotowuje się szybciej i z ograniczonej gamy produktów, ale z drugiej strony jest bardzo ciekawa. Smak różni się od tego, co zwykle kojarzymy z kulkami zupy.
Powodem jest to, że bulion jest klarowny, a wszystkie produkty wprowadzane są do samego mięsa mielonego. Świeżość w tym przepisie pochodzi z koperku. Zwykle dodajemy go do potraw na sam koniec, aby zachować jego świeżość.
Jednak w bardzo ciekawy sposób wzbogaca smak mięsa mielonego, dlatego tym razem go do niego dodaliśmy. (Podobnie można zrobić nadziewaną cukinię z mielonym mięsem i białym sosem, dodając koperek do mielonego mięsa. Powstaje świetne danie.)
Kolejną różnicą w porównaniu z tradycyjnymi kulkami do zupy jest to, że kulki są większe. Przypominają raczej klopsiki weselne i w porcji wprowadza się nie więcej niż 3-4. Możesz wybrać tylko mieloną wołowinę, tak jak my, samą wieprzowinę lub mieszankę, wybór należy wyłącznie do Ciebie.
Jeśli weźmiesz tylko mieloną wieprzowinę, pamiętaj, że kulki stopią się i staną się o połowę mniejsze.