Nie jadłeś smaczniejszego chudego ciasta z ryżem i porami




Zdjęcie: iStock/Gulliwer

Jednym z ulubionych dań na bułgarskim stole jest domowe danie, które zwykle przygotowywane jest z produktów mlecznych. Jeśli jesteś fanem tego dania i pościsz, tym pysznym pasztetem ryżowo-porowym będziesz mógł cieszyć się z całą rodziną.

Niezbędne produkty do chudego ciasta:

500 g ciasta kruchego

3 pory (tylko biała część)

100 g ryżu

200ml wody

pół łyżeczki czerwonej papryki

bazylia (do smaku)

posiekana natka pietruszki (do smaku)

sól i pieprz do smaku)

olej

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę, dodaj ryż i gotuj jak zwykle. Przykryj i zdejmij z ognia, odstaw. W tym czasie por drobno siekamy i podsmażamy na gulaszu.

Po kilku minutach dodać ryż i sól, dobrze wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Następnie dodaje się czarny pieprz, czerwoną paprykę i inne przyprawy do smaku i pożądania. Dobrze wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Oddziel skórki od siebie. Połącz wodę i olej, aby pokryć je rondlem. Połóż skórkę na powierzchni roboczej. Nałóż łyżką trochę mieszanki powlekającej i rozprowadź na jak największej powierzchni. Złóż ciasto wzdłuż, a następnie ponownie posmaruj masłem. Rozłóż 2 łyżki nadzienia z ryżu i pora na środku ciasta. Złóż skorupę jak ślimak.

Ułożyć naleśniki jeden obok drugiego na natłuszczonej patelni. Pokryj górną powierzchnię mieszaniną powłokową. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *