Cudownie pyszny bakłażan, sekret tkwi w farszu

Przepisy na faszerowane bakłażany można znaleźć w niemal każdej kuchni na świecie. Warzywo to bardzo dobrze komponuje się ze zbożami, mięsem, innymi warzywami, serami i orzechami.

W dwóch słowach – można z niego przygotować wiele apetycznych dań i dodatków.

Ponieważ nie mogliśmy wybrać najsmaczniejszego przepisu, proponujemy wziąć dwa bakłażany i napełnić je dwoma różnymi nadzieniami – jednym z pikantną fasolką meksykańską, a drugim wędzonym kurczakiem, suszonymi pomidorami i groszkiem.

Robiąc zakupy, zwracaj uwagę na warzywo – wybieraj średniej wielkości bakłażany, które nie mają siniaków. Lepiej zachowują swój kształt i nie rozpadają się podczas pieczenia.

Danie można podawać na ciepło na lunch lub schłodzone jako przystawkę. Nieważne, jak podasz to na stole – nie pomylisz się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *