Ciasteczka norymberskie to tylko jeden z wielu rodzajów świątecznych słodyczy w Niemczech. Należą do tradycyjnej kuchni już od XIV wieku, kiedy to po raz pierwszy przygotowano je w jednym z tutejszych klasztorów podczas świąt Bożego Narodzenia.
Niezbędne produkty do Piernika Norymberskiego:
150 g orzechów laskowych
150 lat
3 jajka
100 g brązowego cukru
90 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
90 g kandyzowanej skórki cytryny
3 łyżki miodu
1 szczypta soli
3 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
20 krążków waflowych o średnicy 70 mm
Zobacz więcej:
Na lukier:
120 g gorzkiej czekolady
80 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Orzechy laskowe i migdały są mielone i mieszane z kandyzowaną skórką cytryny i pomarańczy. W razie potrzeby dosyp trochę mąki, żeby się nie sklejały.
Następnie wymieszaj jajka, cukier, sól, miód i postępuj tak, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać migdały, orzechy laskowe, kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy, przyprawę piernikową. Wszystko dobrze wymieszaj, następnie przykryj mieszaninę i włóż do lodówki, gdzie powinna stać przez 10-12 godzin.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
Weź duży kufel do piwa, odwróć go do góry nogami, połóż na nim jeden wafelek, trochę nadzienia i równomiernie rozprowadź na wysokość około 2 cm.Czynność powtarzaj ze wszystkimi piernikami.
Gotowe pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 10-15 minut. Następnie wkłada się je do nagrzanego piekarnika i piecze przez około 20 minut, w zależności od piekarnika.
Na lukier:
Rozpuść czekoladę. W drugiej misce wymieszaj cukier puder z odrobiną wody i sokiem z cytryny, aż uzyskasz konsystencję ciasta naleśnikowego. Część piernika posmaruj czekoladą, a część cukrem pudrem. W razie potrzeby posyp je migdałami.