Koniec postu to szok cholesterolowy

kończy się 25 grudnia, a wiele osób go obchodzących już myśli o tym, co zje w Boże Narodzenie po 40 dniach wstrzymywania się od produktów pochodzenia zwierzęcego.

Zobacz więcej:

Praktycznie oznacza to, że podczas postu nasz organizm przyzwyczaja się do jedzenia mniej tłustego i łatwiejszego do strawienia, czyli tego, co często nazywamy „lżejszym” jedzeniem.

Ważne rady gastroenterologów dla osób poszczących

Gastroenterolodzy ostrzegają, że ludzie zazwyczaj wpadają w pułapkę przejadania się po poście, ponieważ chcą nadrobić wszystko, co w trakcie postu porzucili. Eksperci ostrzegają, że za bólami brzucha, wzdęciami, gazami i nieświeżym oddechem można ukryć poważniejsze problemy, takie jak kamień w żołądku, ostry atak trzustki, a czasem nawet zawał serca. Nagłe połknięcie zwierzęcia może spowodować szok. Ludzie są narażeni na ryzyko gwałtownego podniesienia poziomu cholesterolu, co z kolei może spowodować udar lub zawał serca.

Jak prawidłowo „napełnić” po poście

Jakie byłoby racjonalne zachowanie żywieniowe po poście? Dietę należy zmieniać stopniowo, mając na uwadze, że organizm potrzebuje czasu na przystosowanie się do zmiany. Czas potrzebny na adaptację jest inny dla każdej osoby i zależy od wieku oraz stanu zdrowia, jednak w większości przypadków potrzebne są 3-4 dni.

Zobacz więcej:

Okres dostosowawczy będzie łatwiejszy, jeśli stopniowo wprowadzaj do swojej diety produkty, których pozbawiłeś się podczas postu. Najlepiej w swoim reżimie, w pierwszych dniach po zakończeniu obostrzeń, dominować produkty niskotłuszczowe, takie jak: sery i jogurty.

Kwestia mięsa jest podobnapowinno być „lekkie”, ponieważ: kurczak, indyk i wołowina. Smażone nigdy nie jest dobrym wyborem, szczególnie w tym okresie.

Wejdź w swój schemat odżywianiastarając się kierować zasadą, która mówi: nie więcej niż cztery jajka tygodniowo.

Pamiętaj o spożywaniu wystarczającej ilości owoców, warzyw i zbóż, zarówno podczas postu, jak i po nim. Są bogate i pomogą Twojemu organizmowi poradzić sobie z bardziej szkodliwymi pokarmami.

Włącz do swojego menu przynajmniej dwa razy w tygodniu. Oprócz tego, że będzie korzystny dla zdrowia, ułatwi także okres adaptacji do bardziej tłustej żywności.

Szczególnie ważne jest, aby nie przesadzić z jedzeniem. Staraj się jeść z umiarem i różnorodnością.

Wybór produktów jest bardzo ważny

Zobacz więcej:

Białko powinno pochodzić z niskotłuszczowego mięsa, ryb i produktów mlecznych.

Węglowodany z różnych rodzajów warzyw i zbóż.

Tłuszcze z nierafinowanych olejów roślinnych. Należy maksymalnie ograniczyć ilość cukrów prostych (słodyczy). Niech owoce będą Twoim pierwszym wyborem, gdy masz ochotę na osłodę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *