Rodzina
Zapewnij sobie komfort dzięki pysznemu, domowemu jedzeniu
W przeddzień jednego z najjaśniejszych chrześcijańskich świąt wszyscy chcemy spędzić czas z bliskimi. Poczuć domowy komfort i choć na chwilę oderwać się od codzienności, poczuć się lepiej, zatrzymać się i podziękować za wszystko, co mamy. A gdy mówimy o przytulności, koniecznie kojarzymy ją z zatłoczonym stołem, spotkaniami z bliskimi i mnóstwem śmiechu. Dlatego w poniższych wierszach oferujemy kilka pomysłów na , dzięki któremu sprawisz, że Twoje wakacje będą jeszcze lepsze. Tutaj są:
Sałatka zimowa z selerem
Potrzebujesz:
- ¼ główki selera;
- 3 marchewki;
- 1 główka buraka czerwonego;
- 3 łyżki nasion słonecznika (surowych lub prażonych);
- 3 łyżki orzechów włoskich (surowych lub prażonych);
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól;
- pieprz.
Ta zimowa sałatka jest idealna, jeśli chcesz uzupełnić świąteczne menu. Napełni Cię witaminami i błonnikiem. Do jego przygotowania nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności. Wystarczy zetrzeć wszystkie składniki na tarce, wymieszać w misce i doprawić oliwą, solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy pestkami słonecznika i orzechami włoskimi. Mogą być zarówno surowe, jak i pieczone. Dla jeszcze lepszego smaku podsmaż je w domu, na patelni wysmarowanej bardzo małą ilością tłuszczu.
Pieczona fasola
Niezbędne produkty:
- 1 ½ łyżeczki fasoli;
- 1 cebula;
- 1 pomidor (surowy lub z puszki);
- 2 marchewki;
- 2 papryki;
- 1 łyżeczka.
- 1 łyżeczka czerwona papryka;
- 1 ząbek czosnku;
- sól, oliwa z oliwek
Zaczynamy od przygotowania fasoli. Aby było to łatwiejsze, namocz go wieczorem w wodzie. Następnie wylej wodę, zalej nową i zagotuj fasolę. Ilość potrzebnej wody jest około trzy razy większa niż w przypadku fasoli. Po zagotowaniu wodę wylać. Ponownie wlej wodę i ponownie rozpocznij gotowanie. Będziesz wiedział, że jest ugotowany, gdy fasola zmięknie. Następnie dodaj warzywa. Drobno posiekaj paprykę, cebulę, czosnek, a marchewkę zetrzyj na tarce. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gdy fasola zgęstnieje, dodajemy przyprawy – sól, pieprz czerwony, czosnek i na koniec – oliwę. Pomidora (lub wyłóż go z puszki) zetrzyj na tarce i połóż na nim fasolę. Gdy gulasz fasolowy będzie gotowy, przełóż go na patelnię i piecz w temperaturze 200 stopni. Gdy woda się zagotuje i powstanie cienka skórka, fasolka po bretońsku jest gotowa. Upiecz chleb i podawaj.
Kapusta kiszona z ryżem w piekarniku
Będziesz potrzebować:
- 1 kg kiszonej kapusty;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 ½ łyżeczki ryżu;
- 6 liści laurowych;
- 1 łyżeczka czerwona papryka;
- sól;
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek.
Do rondla wlać oliwę i lekko podgrzać. Na tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przygotowanie zajmie im bardzo mało czasu. Następnie dodaj ryż. Gdy zmieni kolor, jest gotowe. Gdy tak się stanie, dodaj posiekaną kapustę i 3 łyżki wody. Gdy ryż jest już prawie ugotowany, a kapusta miękka, dodajemy czerwoną paprykę i liście laurowe i wstawiamy kapustę do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku (w temperaturze 200 stopni). Gdy nabierze przyjemnej opalenizny, uczta będzie gotowa.
Cieszyć się!