Jeśli będziesz jadł takie jedzenie, szybciej schudniesz

Naukowcy z Holandii odkryli, że ludzie szybciej się sycą i przyjmują mniej kalorii, gdy muszą częściej przeżuwać jedzenie – podaje Daily Mail. Pomaga to w walce z kilogramami i prowadzi do .

Badanie

Ochotnicy biorący udział w badaniu otrzymali cztery podobne lunche – dwa z nich sklasyfikowano jako ultraprzetworzone, a dwa jako minimalnie przetworzone. Jedno danie w każdej kategorii było twardsze i bardziej chrupiące, co utrudniało szybkie zjedzenie.

Wyniki wykazały, że gdy lunch miał bardziej jędrną konsystencję, ludzie spożywali o 26% mniej kalorii, ponieważ nie byli w stanie tak szybko połknąć jedzenia. Podobny efekt mają produkty ciągnące się do żucia, takie jak pierś kurczaka.

Zobacz więcej:

„Od ponad dziesięciu lat mamy dowody na to, że ludzie, którzy wybierają konsystencję zachęcającą do wolniejszego jedzenia, na przykład żywność bardziej chrupiąca, jędrniejsza lub bardziej ciągliwa, mogą spożywać mniej kalorii, a jednocześnie czuć się równie syci” – wyjaśnił profesor Kieran Ford z Uniwersytet w Wageningen w Holandii.

W badaniu wzięło udział 50 ochotników. Twardsze dania obejmowały gotowany ryż zamiast puree ziemniaczanego, chrupiącą sałatkę zamiast sałatki coleslaw, pierś kurczaka zamiast nuggetsów rybnych. W ofercie znajdują się także twarde świeże jabłka zamiast miękkiego mango w puszce i gęsty, niesmakowany jogurt zamiast smakowego napoju jogurtowego, a także bardziej chrupiące sosy pomidorowe zamiast sosu tatarskiego.

Zobacz więcej:

Obiady zawierały tę samą ilość kalorii i były podobnie oceniane pod względem smaku. Ludzie spożywali mniej kalorii – około 300 kalorii mniej – niż twardsze, bardziej chrupiące lunche, ponieważ jedli ich mniej. Wydaje się, że dzieje się tak dlatego, że musieli więcej przeżuwać jedzenie przed połknięciem. Zmniejszyło to o połowę ogólny wskaźnik spożycia produktów.

Najmniej kalorii – 483, dostarczała żywność twarda, minimalnie przetworzona, a najwięcej – średnio 790 – żywność miękka i ultraprzetworzona – zauważyli naukowcy.

Źródło: BTA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *