Nawet jeśli nie przepadają za rybami, Twoi goście pokochają tak przygotowanego karpia

Zgodnie z tradycją Mikołaja na stole nie może zabraknąć tego rodzaju ryb, choć nie każdemu to smakuje, ale dzięki temu przepisowi zamienisz ją w prawdziwą specjalność.

Niezbędne produkty na świątecznego karpia:

około 1,5 kg karpia

sól

papryka

pieprz

Oliwa z oliwek

1 cytryna

100 ml białego wina

3 pomidorki koktajlowe

pietruszka

Zielona cebula

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Karpia dokładnie oczyść z wnętrzności i łusek, przetnij grzbiet. Pozostawić w zimnej wodzie do zakwaszenia. Odcedź i osusz. Dopraw solą i poczekaj, aż ryba ostygnie, aby wchłonęła sól.

Odpowiednią blachę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i ułóż rybę skórą do dołu. Wyciśnij cytrynę i polej rybę. Dopraw solą, czerwonym i czarnym pieprzem i skrop odrobiną oliwy z oliwek.

Polej rybę winem i wstaw do piekarnika, aż będzie gotowa.

Upieczoną rybę podawać w całości, dekorując plasterkami cytryny, zielonymi przyprawami, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami i koniecznie białym winem.

Ciesz się! Karp pieczony w piekarniku jest cudowny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *