Domowe prezenty na Święta Bożego Narodzenia (+przepisy)

Tak, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a po nich Nowy Rok i cała masa innych miłych świąt w styczniu, ale czy musimy czekać na konkretny dzień w kalendarzu, aby dać prezent? Może być dla ukochanej osoby, dla mamy, dla córki, dla przyjaciela, dla męża, dla kolegi, a nawet dla sąsiada – każdy drobny gest jest w stanie sprawić wielką radość. To nie musi być drogie i wysokokaloryczne. Nie musi być markowy ani niestandardowy. Oferujemy kilka pomysłów na prezenty, które możesz przygotować w domu i podawać na każdą okazję. Przynoszą nie tylko wspaniałe aromaty i niezapomniane smaki, ale także ciepłe emocje.

Uwielbiam mieszankę cukierków

Zrób miłosną mieszankę cukierków, do tego możesz użyć płatków śniadaniowych w różnych kształtach, płatków owsianych, suszonych owoców, popcornu, a nawet solonych krakersów i wszelkiego rodzaju krakersów. Przygotuj ganache z białej czekolady: 250 ml płynnej słodkiej śmietanki, 80 g masła, 400 g białej czekolady rozpuszcza się w łaźni wodnej. Gdy ganache jest jeszcze ciepły, możesz pomalować jego część barwnikiem spożywczym na różowo i obtoczyć w suszonych owocach, krakersach i ciastkach. Gdy wyschną na blacie, zbierz je w ładnym słoiczku, udekoruj wstążką, a jeśli jeszcze nie zabrakło Ci pary, możesz nawet dodać własnoręcznie wykonaną kartkę. W takim prezencie jest tyle miłości i słodyczy, że z pewnością potrafi roztopić serca!

Słodycze dla najsłodszych ludzi

Lub upiecz klasyczne ciasteczka maślane i pięknie je zawiń. Oto przepis na te pokusy.

Klasyczny szkocki toffi

Niezbędne produkty:

2 łyżeczki przesiana mąka

1/2 łyżeczki proszek do pieczenia

szczypta soli

1/2 łyżeczki miękkie masło

1 duże jajko

1 wanilia

Sposób przygotowania:

1 Do przesianej mąki dodać sól i proszek do pieczenia.

2 Mąkę i cukier ubić mikserem.

3 Po trzech minutach dodać jajko i wanilię i zmniejszyć prędkość miksera.

4 Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto.

5 Włóż do lodówki na 1 godzinę.

6 Rozwałkować na żądaną grubość i wycinać kształty.

7 Piec na papierze i w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut lub do momentu upieczenia.

Udekoruj według własnego gustu. Można je zapakować w pudełka prezentowe, ułożyć w słoikach, w dużych przezroczystych szklankach, w celofanie itp. Jeśli dajesz w prezencie smakoszowi, możesz do dekoracji włączyć samą foremkę, za pomocą której wycinasz słodycze. Jeśli do pysznego prezentu dodasz jeszcze małe światełka, osoba, której to wszystko zaserwujesz, będzie mogła wykorzystać pojemnik nawet po skończeniu słodkości, np. na własnoręcznie wykonaną latarnię.

Słoik składników

Super przytulnym pomysłem na prezent jest słoiczek ze składnikami… Tak, mogą to być składniki potrzebne na jedno ciasto, na całą blachę muffinek itp. Oto konkretny przepis.

Czekoladowe muffinki owsiane

Niezbędne produkty:

1 wysoki i szeroki słoiczek, w którym ułożysz produkty w kolejności ich ułożenia, bez ich mieszania:

1 łyżeczka mąka (aby było piękniej, podziel ilość na dwie części i połowę wyłóż na dno słoika, a drugą na górę)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka płatki owsiane

1/2 łyżeczki kawałki czekolady lub pokruszona gorzka czekolada

1/4 łyżeczki brązowego cukru

szczypta cynamonu

1 opakowanie cukru waniliowego

Napisz też piękną etykietę z instrukcją użycia, a do dekoracji dodaj małe mieszadło:

„Wszystkie składniki ze słoika wymieszaj z 1/2 łyżeczki. roztopione, ale ostudzone masło, 1 duże ubite jajko i 1 łyżeczka. mleko. Dobrze wymieszaj, rozłóż w formie na muffiny i piecz w temperaturze 190 stopni przez 10-12 minut. Smacznego!”

Obfite śniadanie

Przydatnym prezentem dla każdego, a nawet całej rodziny, może być domowa granola na śniadanie. Bo gdy podajemy naszym dzieciom musli, wyobrażamy sobie, że podajemy im zdrową żywność, ale bardzo rzadko składniki są naprawdę bezkompromisowe. Najlepiej więc zrobić granolę w domu i zachować trochę na prezent.

Domowa super granola

50 g surowych migdałów

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów laskowych

50 g suszonych moreli

50 g suszonej żurawiny

50 g rodzynek

50 g pestek dyni

50 g nasion słonecznika

1 łyżeczka sezam

1 łyżeczka siemię lniane

1 łyżeczka cynamon

1 łyżka. płatki kokosowe

250 g dużych płatków owsianych

7 łyżek syrop klonowy

1 pomarańcza

3 łyżki Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1 Na patelni dobrze wymieszaj płatki owsiane, orzechy, nasiona, płatki kokosowe i cynamon, a następnie polej syropem klonowym, sokiem pomarańczowym i oliwą z oliwek. Podnieść do właściwego poziomu.

2 Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, wentylując co 5 minut, aby wymieszać drewnianą łyżką.

3 Suszone owoce posiekaj i po wyjęciu z piekarnika wymieszaj z granolą. Pozostaw do ostygnięcia.

Zamknąć w słoiku i ozdobić z miłością. Granolę spożywa się z mlekiem świeżym lub jogurtowym, dodatkową ilością owoców i według uznania słodzi się większą ilością syropu klonowego, miodu lub innego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *