Dietetyk wymienia najzdrowszą rybę

Jeżeli chcesz być zdrowy to pamiętaj o zbilansowanej diecie.

Jednocześnie w menu musi znaleźć się ryba.

Oświadczenie to wydała dietetyczka Elena Tikhomirova.

Lekarz zalecił włączenie do jadłospisu ryb morskich.

Ryba
Zdjęcie: © Belnovosti

Rzecz w tym, że taki produkt zawiera jod, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a także do prawidłowego metabolizmu – podaje publikacja.

Dodatkowo dietetyk dodał w trakcie wywiadu, że ryby są doskonałym źródłem białka, które jest dość łatwo przyswajalne. W 100 gramach produktu można znaleźć około 20 gramów białka.

Tichomirowa podkreśliła, że ​​ryby należy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Najlepszymi opcjami diety są śledź i makrela. Faktem jest, że są nasycone kwasami tłuszczowymi omega-3, które wspomagają prawidłową odporność, serce i naczynia krwionośne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *