Jeżeli chcesz być zdrowy to pamiętaj o zbilansowanej diecie.
Jednocześnie w menu musi znaleźć się ryba.
Oświadczenie to wydała dietetyczka Elena Tikhomirova.
Lekarz zalecił włączenie do jadłospisu ryb morskich.
Rzecz w tym, że taki produkt zawiera jod, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a także do prawidłowego metabolizmu – podaje publikacja.
Dodatkowo dietetyk dodał w trakcie wywiadu, że ryby są doskonałym źródłem białka, które jest dość łatwo przyswajalne. W 100 gramach produktu można znaleźć około 20 gramów białka.
Tichomirowa podkreśliła, że ryby należy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Najlepszymi opcjami diety są śledź i makrela. Faktem jest, że są nasycone kwasami tłuszczowymi omega-3, które wspomagają prawidłową odporność, serce i naczynia krwionośne.