Naukowcy: Nie tylko w przypadku cukrzycy późny obiad zwiększa ryzyko tej choroby

Naukowcy odkryli, że spędzanie późnych nocy wiąże się z wysokim ryzykiem patologii sercowo-naczyniowych.

W czasopiśmie Nature Communications doniesiono, że badacze odkryli związek między nawykiem chodzenia do późna a skłonnością do zawału serca. Pojęcie późnego ostatniego posiłku oznacza jedzenie o godzinie 21.00 lub później dla osoby, która wstaje o 7 rano.

„Ryzyko udaru byłoby o 28% wyższe u osób, które zjadły kolację o 21:00 lub później w porównaniu do tych, które skończyły jeść przed 20:00. Zależność ta jest szczególnie widoczna wśród kobiet” – podaje magazyn.

Dlaczego przesiadywanie w nocy może być niebezpieczne dla zdrowia?

Endokrynolog Elena Prokopenko twierdzi, że negatywnymi konsekwencjami późnego jedzenia mogą być zmiany hormonalne, spowolnienie metabolizmu i tendencja do tycia. Ponadto nawyk ten negatywnie wpływa na wrażliwość tkanek obwodowych na insulinę i jej wytwarzanie przez trzustkę, a także na ciśnienie krwi. Według lekarza nawet pojedyncza późna kolacja ma niekorzystny wpływ – zwiększa stężenie cukru we krwi i aktywuje proces odkładania się tłuszczu.

Z dostępnych danych badawczych wynika, że ​​u osób, które przesiadują do późnych godzin wieczornych, zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń biorytmu w organizmie, co wiąże się z występowaniem wielu chorób. W szczególności osoby przyzwyczajone do późnego spożywania kolacji są w grupie wysokiego ryzyka rozwoju nadciśnienia.

Korzyści z obiadu

Jeśli odpowiednio zaplanujesz menu obiadowe, może ono przynieść wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Po długim dniu w pracy organizm potrzebuje energii i składników odżywczych, aby wszystkie układy działały prawidłowo. Dlatego wieczorny posiłek powinien być lekki, ale nie mniej pożywny, aby zapewnić metabolizmowi energię do funkcjonowania organizmu. W połączeniu z regularnymi ćwiczeniami kolacja pomaga utrzymać zdrowie serca i naczyń krwionośnych, kontrolować wagę i zwiększyć tempo metabolizmu.

Ostatnim posiłkiem dnia powinny być produkty bogate w białko, witaminy i minerały, takie jak mięso, warzywa, owoce, ryby i owoce morza. Zdrowe trawienie pokarmu podczas obiadu pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także zmniejsza ryzyko różnych chorób.

Więcej:

Ważne: Informacje podane w celach informacyjnych. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *