Dziś przedstawiamy Wam przepis na domowe ciasto, które zniewoli Was najpierw aromatem, a potem smakiem.
Niezbędne produkty do domowego chleba z fetą, rozmarynem i tymiankiem:
Na pierwszą część ciasta:
250 g mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 torebki suchych drożdży
Dla drugiej części:
140 ml piwa o temperaturze pokojowej
60 ml oliwy z oliwek
2 jajka
Dla trzeciej części:
140 g mąki
40 g mąki kukurydzianej
Do wypełnienia:
40 ml oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
200 g sera feta
rozmaryn
tymianek
Oregano
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Połącz składniki z pierwszej i drugiej części. Ubijaj je mikserem z ubijakami do ciasta, bo masa jest bardziej płynna. Dodać trzecią część i zagnieść ciasto.
Zagniataj ciasto, aż uzyskasz gładką i miękką kulę. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Musztardę dobrze wymieszaj z oliwą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o długości 56 cm, posmarować musztardą, posypać fetą i posypać aromatycznymi przyprawami. Korę pokrój w paski o szerokości 7 cm, ułóż je jeden na drugim i przekrój na 6 części. Ułóż plastry pionowo w natłuszczonej formie do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj oliwą z oliwek i piecz przez 25-30 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
Ciesz się wspaniałym smakiem i aromatem.