Nie oszczędzaj na jajkach: jakie 4 błędy popełnia 80% ludzi przygotowując sałatkę Olivier?

Nowy Rok już wkrótce. Cóż to za sylwester bez powszechnie szanowanego i kochanego „Oliviera”?

Niestety, przy przygotowaniu tego dania często popełniane są błędy, które nie zapewniają sałatce tej smakowitości, jaką mogła mieć.

Porozmawiajmy o najczęstszych z tych nieprawidłowych działań.

Za dużo jedzenia

Aby zadowolić wszystkich gości, niektórzy próbują dodać do sałatki jak najwięcej produktów.

Sałatka
Zdjęcie: © Belnovosti

Prowadzi to jednak do tego, że skończymy z zepsutą sałatką, zwłaszcza jeśli przesadzimy z ziemniakami, co w tym przypadku przyćmi smak pozostałych składników.

Doświadczeni ludzie radzą: w przypadku Oliviera należy używać ziemniaków o niskiej zawartości skrobi.

Jajka

W przeciwieństwie do punktu 1, czasami podczas przygotowywania sałatki włączany jest tryb ekonomiczny.

Często ten rodzaj skromności okazuje się w odniesieniu do jajek. Ale właśnie tego nie powinieneś tutaj robić.

Dzięki jajkom na twardo Olivier okazuje się delikatny i bardzo apetyczny, więc możesz dodać od 3 do 5 jajek (w zależności od wielkości).

Groszek w puszce

Wiele osób dodaje ten produkt do potrawy, jednak doświadczeni szefowie kuchni zalecają zamiast niego mrożony, świeży groszek.

Ten ostatni należy gotować w osolonej wodzie, ale tylko trochę, nie należy opóźniać procesu.

Następnie dodaj groszek do sałatki i zaskocz gości bogatym smakiem potrawy.

Mięso

Oryginalny przepis Oliviera nie zawierał kiełbasy – zawierało jedynie gotowane mięso.

Dlatego zaleca się dodanie filetu z kurczaka, fileta z indyka lub gotowanej wołowiny, można nawet mieszać różne mięsa.

Jeśli to zrobisz, otrzymasz znacznie smaczniejsze i bardziej zachęcające danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *