Jajka są jednym z najbardziej podstawowych i wszechstronnych składników w kuchni.
Dobrze mieć je w domu zawsze w większych ilościach.
Może jednak pojawić się problem jak zachować świeżość jak najdłużej.
Portal podpowiedział genialny trik, dzięki któremu zdobędziesz jajka zachowują świeżość przez dwa lata.
To nie przypadek, że ludzie od razu kręcą głową, gdy widzą rozpowszechniający się w Internecie trik, który podobno pozwala zachować świeżość jajek nawet przez dwa lata.
Przyznajemy, że nie brzmi to zbyt wiarygodnie.
Jednak ta metoda To naprawdę działa!
Sposób konserwowania jaj
Kluczowym elementem procesu jest Limonka.
Jajka należy umieścić w słoiku, a następnie zalać wodorotlenkiem wapnia, czyli wodą wapienną.
Proporcje rozwiązania są proste: ile litrów wody, ile łyżek wapna gaszonego są potrzebne.
Wreszcie wystarczy zamknij pojemnik.
Warto pracować w rękawiczkach, ze względu na kontakt z cieczą może podrażniać skórę.
Powstaje pytanie, czy metoda, która na pierwszy rzut oka wydaje się dziwna, naprawdę działa, ale faktem jest, że działa nasze prababcie również konserwowały jajka z limonką.
Następnie namoczyli je w wodzie wapiennej przechowywali w skrzyni wypełnionej pszenicą.
W każdym razie dobrze to wiedzieć powierzchnia oczyszczonych jaj w sklepie nie jest tak odporny na bakterie jak ten, który właśnie wykluł się z kury.
Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać jajka w lodówce? Unikaj tego BŁĘDU!
Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać jajka w lodówce?
Niektórzy z nas je umieszczają do komory drzwi lodówki.
W tym miejscu panuje zmienna temperatura, co może powodować pękanie produktów szybciej tracą świeżość.
Podobnie jak jajek, nie należy ich przechowywać na drzwiach lodówki ani produktów mlecznych.
Jajka w sklepach często przechowywane są w lodówkach lub w klimatyzowanych pomieszczeniach.
I wyobraź sobie to jajka można również zamrozić.
Kiedy przynosimy je do domu, zwykle umieszczamy je w przegródce znajdującej się na drzwiach lodówki.
Jednak nie jest to prawidłowe.
Należy konserwować jajka w stałej i niskiej temperaturze.
Właściwy sposób przechowywania jaj
Jeśli zdecydujesz się na zakup świeżych jaj, zadbaj o ich odpowiednie przechowywanie.
Aby jajka nie zepsuły się zbyt szybko, są potrzebne włożyć do lodówki.
Należy je przenieść do miejsca, w którym temperatura jest stała i stosunkowo niska – koniecznie poniżej 20°C.
Niestety tacki na jajka zostały niestety umieszczone na drzwiach lodówki, gdzie warunki przechowywania nie są idealne.
Nawzajem, półki znajdujące się na drzwiach są najcieplejszym miejscem w lodówcektóry charakteryzuje się również zmienną temperaturą.
Jest to konsekwencja otwarcia urządzenia i wystawiając go na działanie temperatury pokojowej panującej w kuchni.
W takich warunkach jaja mogą bardzo szybko się degradują.
To nie są odpowiednie warunki dla żadnego produktu mlecznego, nawet na jajka.
Zamiast tego eksperci zalecają pozostawienie ich na środkowej półce.
W tym miejscu warto to zauważyć okres bezpiecznego przechowywania produktu wynosi tylko 14 dni.
Dlatego warto dostosować kupowaną ilość do dostępnych opcji, aby uniknąć przykrych niespodzianek.
Co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu jaj?
Jajka należy umieszczać z dala od produktów aromatycznych, takich jak sery czy potrawy gotowane o silnym zapachu.
Należy je również zachować w hermetycznym pojemniku.
Umieszczanie jajek pojedynczo na tacy nie pomoże.
Błędem jest także mycie ich przed włożeniem do lodówki.
Oto zasady, którymi powinniśmy się kierować, jeśli chcemy zachować świeżość jaj.
Powodzenia!