BEZ MĄKI: Brownie Dyniowo-Czekoladowe

Dziś przedstawiamy Wam przepis na zniewalającą dynię, którą osłodzicie sobie duszę w chłodne dni. Do zrobienia tego przysmaku nie potrzeba jednak żadnej mąki – konsystencja jest fenomenalna.

Jeśli upiekłaś dynię i zostały Ci jej resztki, użyj ich do zrobienia czekoladowego brownie.

Składniki na dyniowo-czekoladowe brownie:

150 g mąki migdałowej

2 łyżki stołowe. kakao

1 łyżeczka cynamon

1/2 łyżeczki ożywić

1/4 łyżeczki orzechy nerkowca

1/2 łyżeczki Soda

2 jajka

170 g całej gorzkiej czekolady

70 g (1/3 szklanki) oleju kokosowego

80 g (1/4 szklanki) syropu z agawy

120 g (1/2 szklanki) puree z dyni

Do dekoracji:

zmielone orzechy włoskie

kropelki czekoladowe

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza i wyłóż papierem do pieczenia. Użyj ceramicznej patelni o wymiarach 20 x 20, ale jeśli jej nie masz, każda patelnia będzie w porządku.

Dodaj ciemną czekoladę do odpowiedniej miski i włóż do mikrofalówki, aby się rozpuściła.

W międzyczasie w głębokiej misce dodaj jajka, olej kokosowy, agawę i wymieszaj. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj ją do tej samej mieszanki i mieszaj ponownie, aż uzyskasz mieszankę „budyniową”.

Do tej mieszanki dodaj zmielone migdały, kakao, przyprawy i sodę. Ponownie dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie wymieszane.

Dodaj mieszaninę do naczynia do pieczenia i dobrze wypoziomuj. Na wierzchu ułóż puree z dyni. Wykonuj okrężne ruchy widelcem, aby wymieszać mieszaninę.

Na koniec dodać orzechy włoskie i kawałki czekolady. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Sprawdź wykałaczką, czy jest gotowe. Jeśli mieszanina pozostanie na wykałaczce, potrzebuje jeszcze kilku minut.

Pozostawić do ostygnięcia przed krojeniem. Kawałki można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni lub w lodówce do 4 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *