Wszyscy wiemy, że jest dobra, ale oto jak prawidłowo używać kurkumy:

Kurkuma to złotożółta przyprawa o specyficznym aromacie, która w ostatnich latach coraz częściej pojawia się w naszej kuchni. Otrzymuje się go poprzez suszenie i mielenie korzenia rośliny Curcuma Longa, która rośnie w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej.

Od stuleci jest tradycyjnie stosowany w Ajurwedzie jako przyprawa i lekarstwo, a w ostatnich dziesięcioleciach jego zastosowanie przyciągnęło uwagę zachodniej medycyny konwencjonalnej. Dziś tysiące ludzi poprawiło swoje zdrowie, pozbywając się bólu i stanów zapalnych w organizmie właśnie dzięki kurkumie i produktom na jej bazie.

Składniki aktywne: Kurkumina i jej sojusznicy

Żółty pigment, który nadaje przyprawie charakterystyczny kolor, jest nośnikiem silnych składników bioaktywnych, 3 związków polifenolowych – kurkuminoidów: kurkuminy, dimetoksykurkuminy i bis-dimetoksykurkuminy, które dają nam bogactwo korzyści zdrowotnych.

Zastosowanie kurkumy w kuchni

Choć przyprawa kurkuma ma wielowiekową tradycję stosowania w kuchni azjatyckiej, w ostatnich latach stała się tu popularna. Dzięki globalnym wpływom świata, internetowi i sieciom społecznościowym, wpływ zastosowania przypraw i smaków z Azji cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Istotną rolę odgrywa tutaj informacja i świadomość wielu zdrowotnych właściwości kurkumy, dlatego też coraz częściej wykorzystuje się ją do przygotowywania herbat, jako sos do sałatek, jako przyprawę lub marynatę do przygotowywania mięsa (zwłaszcza kurczaka) lub mieszanki warzywnej. które są smażone i duszone.

Zastosowania medyczne i terapeutyczne

Stosowanie kurkumy, przede wszystkim jako suplementu w postaci kurkuminy, może pomóc w zapobieganiu i leczeniu wielu schorzeń. Liczne badania naukowe i kliniczne potwierdzają jego silne właściwości przeciwzapalne, dlatego dziś zaleca się jego stosowanie przy wszelkich schorzeniach przewlekłych i zapalnych, takich jak rwa kulszowa, zapalenie stawów, przepukliny krążków międzykręgowych kręgosłupa, kręgosłupa, skrzywienia kręgosłupa, urazy i mięśni. zapalenie.

Kurkominoidy mają również właściwości przeciwutleniające i wraz ze zdolnością do łagodzenia stanów zapalnych pozwalają na stosowanie ich w takich schorzeniach jak cukrzyca, w celu utrzymania zdrowia układu krążenia, przy stłuszczeniu i stłuszczeniu wątroby, w celu poprawy funkcji poznawczych mózgu, przy zapaleniu żołądka i jelita itp.

Jak włączyć kurkumę do swojej diety

Istnieje wiele sposobów i przepisów na wykorzystanie kurkumy, które można znaleźć w Internecie. Przygotuj złote mleko, ciepły napój z mleka wzbogacony kurkumą, miodem i czarnym pieprzem, który pomoże wchłonąć i wykorzystać kurkuminę w naszym organizmie.

Połącz curry lub kurkumę z oliwą, czosnkiem, octem jabłkowym lub cytryną, możesz dodać także sos sojowy i otrzymasz bardzo ciekawy dressing do sałatek lub warzyw gotowanych na parze. Lub dla najłatwiejszego użycia przygotuj mieszankę kurkumy z odrobiną suszonego imbiru i czarnego pieprzu i użyj jej jako marynaty do mięsa lub warzyw do pieczenia, dodaj do ryżu lub pieczonych lub gotowanych ziemniaków itp.

Bezpieczne i efektywne stosowanie

Kurkumina jest bezpieczna w długotrwałym stosowaniu, a możliwe skutki uboczne występują bardzo rzadko.

Sposób dawkowania: jeśli chodzi o użycie przyprawy, to dawkowanie może być bardziej liberalne, do potrawy przygotowywanej dla rodziny dodać 2-3 łyżeczki, a jeśli mówimy o pojedynczej porcji, ½-1 łyżeczka l. łyżeczka, w zależności od pragnienia i smaku. Jednak kurkuminę, która jest skoncentrowana i ekstrahowana z przyprawy, stosuje się w dawkach zwykle od 500 do 1500 mg na dzień.

W pewnych sytuacjach nawet 100 mg kurkuminy w połączeniu z ekstraktem z czarnego pieprzu i zapewniającym skuteczną absorpcję i działanie synergistyczne może dać doskonałe efekty terapeutyczne.

Potencjalne skutki uboczne i rezultaty

Bardzo rzadko mogą podrażniać żołądek u osób z nadwrażliwością lub nadużywających przyprawy. Ze względu na możliwe interakcje leków zaleca się ostrożność u osób stosujących leki rozrzedzające krew, a w celu zapewnienia prawidłowego odpływu żółci z wątroby należy zachować ostrożność podczas stosowania suplementów u osób z kamicą żółciową i zapaleniem dróg żółciowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *