Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i chcesz przygotować coś pysznego, aby zadowolić dzieci lub ukochaną osobę. Często procesowi temu towarzyszy wyrabianie ciasta, wieszanie przy piekarniku, a czasami wysiłki te nie są nagradzane.
Żadnych niepotrzebnych pieniędzy na wiatr i marnowanego czasu, żadnego pieczenia i wyrabiania ciasta.
Jak zrobić świąteczne ciasteczka w dwóch wersjach bez pieczenia i bez ugniatania.
niezbędne produkty:
200 g białej czekolady
200 g gorzkiej czekolady
10 g masła
2 opakowania klejonych ciasteczek okrągłych
płatki kokosowe do posypania
„serduszka” lub inne świąteczne kształty ciasteczek
sposób przygotowania słodyczy w foremkach:
Czekoladki rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Drobno pokruszyć herbatniki. Do roztopionej czekolady dodać 10 g masła lub około 1 łyżeczkę, dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać. Za pomocą łyżki napełnij foremki ciastkami. Jeśli chcesz, możesz skleić ze sobą dwa ciasta mieszanką mielonych migdałów i serka śmietankowego. Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do komory na 15 minut, aby stwardniały.
Jak przygotować drugą opcję:
Rozpuść oba rodzaje czekolady na parze. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Ostrożnie zanurzaj ciastka w mieszance i za pomocą widelca wyjmuj na wcześniej przygotowaną folię lub papier do pieczenia. Wyrównaj ich powierzchnię łyżką. Następnie włóż je do komory na 10-15 min.Celem jest, aby czekolada stwardniała.
Ostrożnie wyjmij ciasta z foremek. Rozpuść dodatkową białą czekoladę do dekoracji. Jeśli chcesz, żeby było bardziej kolorowo, kup barwnik spożywczy.