Kiedy kisić kapustę, aby była gotowa na Boże Narodzenie

Mamy sezon na kiszoną kapustę. Jest to niezmienna część bułgarskiej zimy. Jej spożycie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Jest bogaty w witaminy i minerały, a zawarte w nim bakterie probiotyczne wzmacniają układ odpornościowy.

Regularne spożywanie kiszonej kapusty może również poprawić trawienie i mikroflorę przewodu pokarmowego. Można go spożywać w formie sałatki lub różnych dań.

Nie ma nic smaczniejszego niż domowa kapusta kiszonadlatego w wielu bułgarskich domach przygotowywane i napełniane są kanistry. Bardzo ważne jest, kiedy go włożymy, aby był gotowy na Święta Bożego Narodzenia. Jeśli jest za zimno, nie będzie fermentować, a jeśli jest za ciepło, również nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *