Pyszny lunch: Ziemniaki faszerowane serem i śmietaną

Pieczone faszerowane ziemniaki stanowią doskonały dodatek do różnych dań mięsnych, ale przygotowane w ten sposób mogą być również spożywane jako danie główne.

Składniki potrzebne na ziemniaki z serem i śmietaną:

4 duże ziemniaki

150 g sera

1 jajko

pietruszka

1 łyżka śmietanki

papryka

50 g masła

pieprz

sól

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotuj przez co najmniej 30 minut na małym ogniu.

Po ugotowaniu przekrój wzdłuż na pół. Jeśli to konieczne, przytnij nieco spód, aby połówki leżały płasko. Za pomocą łyżki ostrożnie zrób dziurę w każdej połówce ziemniaka.

Przygotowujemy nadzienie, rozgniatając ser widelcem, dodajemy śmietanę, jajka, natkę pietruszki, odrobinę czarnego pieprzu, sól, pieprz i wszystko dobrze mieszamy.

Ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia i połóż na nich nadzienie. Pomiędzy ziemniaki włóż masło.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *