Pieczone faszerowane ziemniaki stanowią doskonały dodatek do różnych dań mięsnych, ale przygotowane w ten sposób mogą być również spożywane jako danie główne.
Składniki potrzebne na ziemniaki z serem i śmietaną:
4 duże ziemniaki
150 g sera
1 jajko
pietruszka
1 łyżka śmietanki
papryka
50 g masła
pieprz
sól
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotuj przez co najmniej 30 minut na małym ogniu.
Po ugotowaniu przekrój wzdłuż na pół. Jeśli to konieczne, przytnij nieco spód, aby połówki leżały płasko. Za pomocą łyżki ostrożnie zrób dziurę w każdej połówce ziemniaka.
Przygotowujemy nadzienie, rozgniatając ser widelcem, dodajemy śmietanę, jajka, natkę pietruszki, odrobinę czarnego pieprzu, sól, pieprz i wszystko dobrze mieszamy.
Ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia i połóż na nich nadzienie. Pomiędzy ziemniaki włóż masło.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.