Wszyscy słyszeliśmy o dziesiątkach korzyści płynących z picia soku z ogórków kiszonych.Nieco bardziej niedoceniany jest sok z ogórków kiszonych. Tak, ale ma też właściwości lecznicze, szczególnie przy niektórych specyficznych problemach. Oto, kiedy opłaca się wypić szklankę solanki.
1. W przypadku odwodnienia
Można by pomyśleć, że lato to pora odwodnienia, ale prawda jest taka, że wiele przypadków zdarza się również zimą. Głównie z powodu wszelkich chorób grypowych i wirusowych, którym często towarzyszy podwyższona temperatura.
Aby przywrócić równowagę wodno-solną, organizm potrzebuje sodu, potasu i elektrolitów, których obfituje w solanka tej marynaty. Z powodzeniem zastępuje napoje, które sportowcy spożywają przed treningiem.
Zobacz więcej:
2. Z nadwagą
Nadwaga sama w sobie nie jest chorobą, ale jest przyczyną wielu chorób.
Każdy przynajmniej słyszał o diecie octowej. Wyniki eksperymentów dowodzą, że ci, którzy codziennie piją roztwór octu, szybciej i bez szkody dla organizmu tracą na wadze. Solanka marynowana to zasadniczo ocet przyprawiony, który w rzeczywistości jest w bardziej strawnej formie niż zwykły ocet.
3. W przypadku skurczów mięśni
Jeśli wypijesz jedną trzecią szklanki solanki po treningu lub innej aktywności fizycznej, Twoje przepracowane mięśnie będą Ci wdzięczne.
4. Z dużą zawartością cukru
Badania pokazują, że jeśli wypijesz niewielką ilość octu przed posiłkiem, będzie to miało korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Ta rada jest szczególnie przydatna dla pacjentów z cukrzycą typu II. Zamiast octu można pić zalewę z ogórków kiszonych, która jest znacznie smaczniejsza i przyjemniejsza, ale efekt będzie ten sam – radzi dietetyk.