Produkty:
1 słoik liści winorośli
200 g bulguru
2 gałązki pora
4 ząbki czosnku
70 g orzechów włoskich
50 g suszonej żurawiny
1 szczypta cynamonu
1 ziarno pieprzu
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielona kolendra
0,5 pęczka pietruszki
sok z 1 cytryny
100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj drobno por i czosnek, włóż do głębokiego garnka z rozgrzaną oliwą, solą i 100 ml wody. Przykryj i gotuj do miękkości.
2. Posypać cynamonem, zmiażdżonym ziele angielskim, gałką muszkatołową i kolendrą.
3. Dodać posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki, suszoną żurawinę i kaszę bulgur. Wymieszaj i zalej 100 ml ciepłej wody. Doprawić solą i pieprzem.
4. Z farszu i listków róży zwiń małe, ciasne sarmiki. Ułóż je ciasno w garnku. Zalewamy je sokiem z cytryny i odrobiną wody, żeby je zakryć. Dociśnij je talerzem i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Obejrzyj film z przepisem Laury i Stoyana i uzyskaj więcej kulinarnych inspiracji w programie 24Kitchen i na stronie www.24kitchen.bg.
Zdjęcie: © 2018 FOX Networks Group Bułgaria obecnie THE WALT DISNEY COMPANY BUŁGARIA