Co dodać do mleka, żeby nie skwaśniało: dodać cukier – i jeszcze 5 sposobów

Wiele gospodyń domowych zastanawia się, jak przedłużyć trwałość żywności.

Mleko należy do kategorii produktów łatwo psujących się, istnieją jednak sposoby na spowolnienie procesu zakwaszania.

Oczywiście proste gotowanie lub sterylizacja może zapobiec temu procesowi.

Dlatego porozmawiamy o tym, jak przedłużyć okres przydatności do spożycia gotowanego mleka.

Jak zapobiec kwaśnieniu mleka

Po pierwsze, przed zagotowaniem można dodać do niego trochę cukru.

Oto kilka dodatkowych sposobów.

  1. Podczas gotowania można również dodać odrobinę soli.
  2. Jeśli podczas gotowania dodasz do mleka szczyptę sody, mleko nie będzie się zsiadało i pozostanie świeże.
  3. Sól można dodawać do mleka w małych ilościach bezpośrednio po otwarciu butelki.
  4. Liście chrzanu mogą również zapobiegać kwaśnieniu mleka.
  5. Podobny efekt dają liście mięty zanurzone w mleku.

O tym, dlaczego w zupie znajduje się napój gazowany, pisaliśmy już wcześniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *