11 oznak, że owoce morza i ryby w sklepie spożywczym wkrótce się zepsują

Ryby i owoce morza to produkty, które należy spożywać przynajmniej raz w tygodniu ze względu na walory odżywcze, a także pikantny smak. Idealnie jest kupić je świeże, ale czasami trudno jest stwierdzić, czy zostały złowione niedawno, czy też były przechowywane przez długi czas. Oto 11 oznak, że owoce morza i ryby wkrótce się zepsują. Zobacz, co mówią eksperci.

Kupując owoce morza, wybieraj zaufane źródła / Shutterstock

Wybór świeżych i bezpiecznych ryb i owoców morza wymaga dbałości o szczegóły, znajomości oznak świeżości i wiarygodnych źródeł. Są to jedne z najbardziej wrażliwych produktów spożywczych, które mogą zepsuć się w bardzo krótkim czasie.

Muszą być szybko transportowane, w odpowiednich warunkach i przechowywane w optymalnej temperaturze, aby zachowały świeżość i były bezpieczne do spożycia. Jeśli wylądują na Twoim talerzu, gdy zaczną się psuć, będą nie tylko miały odrażający smak, ale także zagrożą Twojemu zdrowiu.

Znaki, że owoce morza i ryby w galanterii wkrótce się zepsują

sporządziliśmy listę 11 szczegółów, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie ryb i owoców morza, aby pomóc Ci wybrać najświeższe.

Wygląd

Pierwszym szczegółem, który należy wziąć pod uwagę przy zakupie owoców morza lub ryb, jest wygląd. Jeśli uważasz, że to nie w porządku, lepiej wybierz coś innego.

Według Departamentu Rolnictwa i Żywności Stanów Zjednoczonych zawsze wybieraj produkty wystawione na lodzie, najlepiej w zadaszonej gablocie.

Jeśli ryba jest cała, musisz najpierw spojrzeć na jej oczy. Muszą być otwarte, przejrzyste i błyszczące.

Zapach

Czasami nie trzeba nawet patrzeć na produkty, bo po zapachu można rozpoznać, że należy szybko wydostać się z akwarium.

Jeśli czujesz, że dotarłeś do morza to sklep jest godny zaufania. Amoniak i gorzkie zapachy nie są tym, czego potrzebujesz, ponieważ tak naprawdę ryby i owoce morza nie mają silnego zapachu.

Dowiedz się, który to jest. Zobacz, do jakich wniosków doszli specjaliści.

Tekstura ryb

Świeża ryba powinna wyślizgnąć się z dłoni. Jeśli delikatnie naciśniesz rybę palcem, powinna powrócić do pierwotnego kształtu i nie pozostawiać głębokich śladów. Mięso powinno być jędrne i sprężyste po lekkim naciśnięciu palcem. Im starsza ryba, tym będzie bardziej lepka. Jego ciało będzie wyglądało, jakby się rozpadało.

Skrzela brązowe

Jeśli skrzela ryby mają brązowawy odcień, jest to wyraźny znak, że ryba przebywa w galanterii od jakiegoś czasu. Świeża odmiana ma różowe lub jaskrawoczerwone skrzela, w zależności od gatunku.

Możesz także sprawdzić, czy nie ma na nich śladów krwi. Jeśli nie ma sznurka, ryba została zamrożona i rozmrożona lub została złowiona zbyt dawno temu, aby nadawała się do spożycia.

Kształt ogona

Jeśli ogon ryby jest suchy, złamany lub zaczyna się zwijać, oznacza to, że nie był utrzymywany w odpowiedniej temperaturze lub że zbyt długo przebywał na łodzi przed schłodzeniem.

Brzuch ryby

Jeśli chcesz kupić całą rybę, musisz najpierw zwrócić uwagę na jej brzuch. Od tego momentu zaczyna się rozpadać. Jeśli wykazuje oznaki pękania, nie należy go kupować, ponieważ był łowiony dawno temu.

Skorupa małża

Świeże małże powinny mieć zamknięte, nienaruszone muszle, bez pęknięć i pęknięć. To oznacza, że ​​nadal żyją. Kiedy nie nadają się już do spożycia, zaczynają się otwierać. Jeśli małże są żywe, powinny zamknąć się lub poruszyć po lekkim dotknięciu lub uderzeniu.

Po ugotowaniu małże powinny się otworzyć. Jeśli tak się nie stanie, należy je wyrzucić, ponieważ nie nadają się do spożycia.

Brak etykiet

Każdy produkt z ryb lub owoców morza powinien mieć widoczną etykietę. Należy na nim napisać, skąd i kiedy został złowiony. Jeśli tej informacji brakuje galantarzowi lub jest ona niekompletna, łowisko nie jest wiarygodne.

Suszone muszle

Małże należy trzymać na lodzie, w przeciwnym razie wyschną i zaczną nabrać ostrego, nieprzyjemnego zapachu. Nawet jeśli nie możesz ich dotknąć, możesz stwierdzić, że coś jest nie tak, ponieważ będą miały jaśniejszą skorupę. Możesz także zajrzeć do gabloty, w której są one wyświetlane. Jeśli jest to jakakolwiek lepka ciecz, zaleca się, aby niczego nie kupować.

Skorupiaki, które nie są żywe

Według FDA skorupiaki należy kupować za życia, ponieważ zaczną się psuć w bardzo krótkim czasie po śmierci.

Nawet gdy żyją, istnieje ryzyko, że nie kupią właściwej rzeczy. Homary i kraby zmieniają muszle raz w roku, a „stare” po ugotowaniu będą miały porowate mięso o nieprzyjemnym smaku. Przed zakupem warto zapytać, ile mają lat.

Stara krewetka

Krewetki powinny być lekko przezroczyste i mieć błyszczącą skorupę. Jeśli wyglądają na suche i mają czarne kropki na skorupce, oznacza to, że nie są świeże. Najlepiej kupować je zamrożone, zwłaszcza jeśli nie mieszkasz w rejonie, w którym są poławiane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *