Zrób to z fasolą przed jej ugotowaniem, a nie będziesz mieć wzdęć, ciężkości w żołądku i gazów

Fasola to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który powinien znaleźć się w każdym domu. Jednocześnie może latami leżeć na półce i czekać, aż zostanie w końcu przygotowane. Powód jest prosty: rośliny strączkowe, zwłaszcza groszek i fasola, powodują wzdęcia i gazy. Wiele osób uważa to za oczywiste, ale powodem jest to, że wszystko zależy od przygotowania ziaren i tak naprawdę można tego uniknąć

Nie ma znaczenia, jakiego koloru jest fasola! Powiemy Ci, jak gotować fasolę, aby uniknąć nieprzyjemnych skutków ubocznych i przedstawimy przekonujące dowody na to, że tego rodzaju rośliny strączkowe są po prostu niezbędne dla Twojego organizmu i dobrego zdrowia.

Jak prawidłowo ugotować fasolę

Badania Światowej Organizacji Zdrowia pokazują, że odsetek spożycia mięsa waha się około 2-3 razy w tygodniu. Jednocześnie nasz organizm każdego dnia potrzebuje białka. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania fasoli i fasoli zwyczajnej polegają na tym, że są one jednymi z pokarmów najbardziej bogatych w białko, które zawierają również rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, pektyny, przeciwutleniacze i minerały (głównie fosfor, cynk i potas).

Fasola zapobiega starzeniu się organizmu, jest odpowiednia dla diabetyków i zwiększa wydolność. Jest też doskonałą bazą do pożywnych dań: gulasze, zupy, sałatki przygotowuje się z niego i tak właśnie spożywa. Ale najpierw trzeba go odpowiednio przygotować.

Przyczyną dyskomfortu żołądkowego są oligosacharydy. Substancje te nie są trawione, ale powodują bardziej aktywny proces fermentacji i odpowiednie tworzenie się gazów. Nie tylko fasola, ale także wiele innych roślin strączkowych zawiera te składniki. Na szczęście można je łatwo usunąć przed i w trakcie gotowania. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami!

Najpierw namocz fasolę przez noc. Powinny stać co najmniej 8 godzin, po czym należy odlać wodę i dokładnie wypłukać fasolę.

Produkt zalać zimną wodą i postawić na umiarkowanym ogniu. Trzymaj aż się zagotuje, następnie ponownie spuść płyn, przepłucz ziarna zimną wodą za pomocą durszlaka.

Fasolę gotujemy do wrzenia, następnie kolejne 15 minut i po raz ostatni odcedzamy wodę. Opłucz, napełnij ponownie i gotuj, aż posiłek będzie gotowy

Generalnie proces ten sprowadza się do naparu i dwóch podmian wody. Wszystko po to, aby fasola była jak najbardziej nieszkodliwa i zdrowa dla żołądka. Solimy po ugotowaniu, po odsączeniu wody. Wystarczy kawałek masła, aby zamienić go w pełnoprawną przystawkę lub coś bardziej interesującego.

Ten rodzaj roślin strączkowych można, a nawet należy łączyć z innymi warzywami, ale nie zaleca się ich gotowania ani nawet mieszania z innymi warzywami tej odmiany.

Gulasz fasolowy to kolejny świetny pomysł. Faktem jest, że rośliny strączkowe zawierają dużo skrobi, dlatego dania z dużą ilością sosu czasami potrzebują podobnego zagęstnika. Jest to znacznie lepsze niż dodanie mąki.

Nawet proste gotowanie może być kluczem do sukcesu! Fasola ma tę właściwość, że im dłużej będzie przechowywana w wodzie przed gotowaniem, tym będzie delikatniejsza dla żołądka. Ciekawostka: człowiek może jeść fasolę przez długi czas, nie odczuwając dyskomfortu. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *