Czas gotowania: 30 minut
rodzaj dania: Obiad
kuchnia francuska
Jeśli lubisz jeść ziemniaki, ale znudziły Ci się klasyczne ziemniaki smażone, możesz spróbować zrobić ziemniaki kandyzowane. Stanowią kulinarny przysmak kuchni francuskiej, charakteryzujący się chrupiącą skórką i miękkim, kremowym rdzeniem.
Kandyzowane ziemniaki można podawać z dowolnym daniem mięsnym/Shutterstock
Kandyzowane ziemniaki, czyli „pommes confites”, jakie znajdziemy w menu restauracji we Francji, mają bogatą historię w kuchni tego kraju. Termin „confire” pochodzi ze starofrancuskiego i oznacza gotowanie lub konserwowanie w oleju. Początkowo technikę tę stosowano do mięsa z kurczaka lub kaczki oraz do konserwowania warzyw. Z czasem zaadaptowano ją, aby można było w ten sposób przyrządzać także ziemniaki .
Ten sposób przygotowania ziemniaków stał się szczególnie popularny we Francji, w regionie Prowansji, gdzie oliwa z oliwek była i jest powszechnie stosowana.
Kandyzowane ziemniaki były cenione za to, że były znacznie smaczniejsze niż te przygotowane innymi metodami. Mają też delikatniejszą konsystencję i pyszny smak. Technika gotowania rozprzestrzeniła się na cały świat, a kandyzowane ziemniaki można znaleźć w menu najlepszych restauracji na całym świecie.
Sposób przygotowania
Wybiera się ziemniaki małe lub średnie, najlepiej młode lub palczaste. Umyj, aby usunąć cały kurz i inne ślady pozostałości.
Ziemniaki ułożyć na żaroodpornej patelni lub patelni i całkowicie zalać olejem. Jest tłoczony olejem.
Jak zrobić przepis na kandyzowane ziemniaki
Rozgrzej piekarnik do 90-120°C. Blaszkę z ziemniakami wykładamy na około 1-2 godziny lub do momentu, aż staną się wyjątkowo miękkie. Ziemniaki stopniowo wchłoną olej, co nada im miękką konsystencję i chrupiącą zewnętrzną powierzchnię.
Wyjmij z piekarnika i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Jeśli chcesz, dodaj ocet balsamiczny i podawaj.
Wskazówki dotyczące przygotowania kandyzowanych ziemniaków
Podobnie jak w przypadku każdego innego preparatu, najlepsze preparaty uzyskasz stosując . Jeśli możesz użyć ziemniaków z upraw ekologicznych, będzie idealnie. Jeśli nie, wybierz najświeższe, bez śladów i skaz. Oliwa z oliwek powinna być również ekstra dziewicza i lekko aromatyzowana.
Temperatura piekarnika jest bardzo ważna. Jeśli chcemy, aby smaki jak najlepiej się przenikały, należy uzbroić się w cierpliwość i pozostawić ziemniaki na małym ogniu. Po wyjęciu z piekarnika nie wyrzucaj oleju. Wykorzystasz go później i będziesz cieszyć się wszystkimi zawartymi w nim smakami.
Wypróbuj także przepis. Idealnie sprawdzi się na wieczory, kiedy nie masz czasu na gotowanie skomplikowanych dań.
Jeśli chcesz, aby ziemniaki kandyzowane były jeszcze bardziej aromatyczne, podczas pieczenia możesz dodać przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn lub czosnek.
Jak podawać kandyzowane ziemniaki
Ziemniaki kandyzowane można podawać samodzielnie lub jako dodatek do różnorodnych dań głównych. Są pyszne, ryby lub warzywa.
Dodany na wierzch ocet balsamiczny nadaje mu ciekawą słodko-kwaśną nutę. Dla zintensyfikowania smaków można posypać odrobiną soli lub świeżych ziół.