Jak gotować kapustę, aby NIE tworzyła gazów

jest częścią jesienno-zimowego stołu wszystkich Bułgarów. Ale niestety wiadomo, że to warzywo krzyżowe powoduje u wielu osób gazy. I chociaż to wspaniałe, że pomaga w pracy układu trawiennego, wzdęcia nie są dokładnie pożądanym rezultatem towarzyszącym pysznemu posiłkowi. Ale nie rozpaczaj, ponieważ istnieje kilka sposobów gotowania kapusty, aby powodowała mniej gazów.

Dlaczego kapusta powoduje gazy?

„Wysoka zawartość błonnika jest jednym z powodów. Ponadto warzywa kapustne – takie jak kapusta, brokuły, kalafior i brukselka – zawierają rafinozę, która jest niestrawnym cukrem. W wyniku fermentacji przez bakterie w jelitach powstają gazy, dlatego po spożyciu tych pokarmów możesz odczuwać wzdęcia i dyskomfort. Są także źródłem glukozynolanów zawierających siarkę, związków roślinnych znanych ze swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Zobacz więcej:

Oto jak sobie poradzić z problemem

Fermentowanie żywności może ułatwić jej trawienie, a także jest zaskakująco łatwe. Ważne jest, aby dobrze zetrzeć kapustę, wtedy będziesz mógł wykazać się kreatywnością, dodając różne zioła i przyprawy.

Zagotuj

Ogólnie rzecz biorąc, gotowanie ułatwia trawienie warzyw, co może pomóc w zmniejszeniu gazów. Aby zachować składniki odżywcze kapusty, które zostałyby utracone po odcedzeniu wody, spróbuj kapuśniaku lub po prostu dodaj kilka łyżek bulionu kapuścianego podczas przenoszenia kapusty na patelnię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *