Jakie wino będzie najlepsze na wigilijny stół

Wigilia – święto, które jednoczy i gromadzi rodziny wokół stołu pełnego chudych pokus. Jakie wino będzie jednak najodpowiedniejsze na tę świętą chwilę, kiedy smak jedzenia i wina powinny złączyć się w jedno?

Wino na Wigilię

Świąteczne menu jest więcej niż jasne, ale kwestia doboru win jest istotna. W świąteczną Wigilię Bożego Narodzenia nad całym krajem unosi się aromat chudej fasoli i sarmi. Praktyczną zasadą łączenia wina z potrawą, w przypadku której występuje kwasowość i tendencja do słodyczy, jest oferowanie wina, które ma również pewną słodycz.

Na Wigilię, kiedy mamy kiszoną kapustę i słodkie rośliny strączkowe, takie jak fasola i ryż, odpowiednie jest wino białe, różowe lub wino musujące. Białe wino przyczynia się do równowagi smaków, zapewniając orzeźwiające doznanie, które podkreśla bogactwo smaków chudych potraw.

Wigilia

Jak prawidłowo podać wino?

Bardzo ważne jest, w jaki sposób wino będzie podawane. Wino białe schładza się do temperatury od 6 do 12 stopni, a czerwone najlepiej od 14 do 25 stopni. Upewnij się więc, że Twój wybór jest zgodny z tymi wytycznymi dotyczącymi temperatury, aby wydobyć jego najlepsze cechy.

Wino podawać w odpowiednim kieliszku

Jednak przyjemność płynącą z dobrego wina można zepsuć, podając je w niewłaściwym kieliszku. Eksperci przypominają, że przy wyborze wina powinna kierować się nie tylko cena czy marka, ale także to, co będzie nam najbardziej smakowało. Wybierz odpowiedni kieliszek do wina białego, który pozwoli w pełni wydobyć aromaty i cieszyć się winem w jego pełnej ekspresji smakowej.

Tym samym, przy właściwym wyborze wina i jego właściwej prezentacji, wigilijny stół może stać się nie tylko ucztą, ale całym świętem smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *