Łatwy majonez do sałatki ziemniaczanej według Honzy Punčochářa. Każdy może to zrobić

Chcąc podać na świątecznym stole idealną sałatkę ziemniaczaną, warto postawić na wysokiej jakości, domowy majonez. Nie martw się długimi i skomplikowanymi przygotowaniami, to tylko przesądy. Uwierz mi, nawet najlepszy majonez ze sklepu nigdy nie będzie lepszy od tego, który rzetelnie przygotujesz w domu. A jeśli skorzystasz ze wskazówek doświadczonego szefa kuchni i sędziego popularnego czeskiego konkursu MasterChef, Jana Punčochára, nigdy się nie pomylisz. „Wystarczy przestrzegać procedury, a wszyscy odniosą sukces” – mówi.

Źródło: YouTube

Pochodzenie majonezu? Oto jest pytanie!

Majonez z pewnością pierwotnie pochodził z Europy, ale nie jest do końca jasne, czy był to Hiszpania, czy Francja. Podobno po raz pierwszy przyrządzono go na Minorce w XVIII wieku. Jednak w tym czasie wyspa znajdowała się pod panowaniem Francji, z czego wynika, że ​​była bardzo popularna w kuchni francuskiej.

Zawsze wysokiej jakości składniki

Według Jana Punčochářa dla uzyskania zadowalającego rezultatu zawsze ważny jest dobór wysokiej jakości składników: „Ludzie często o tym zapominają i starają się trochę zaoszczędzić. Zaufaj, że wynik nie będzie tego wart.” Dlatego zawsze korzystaj ze źródeł domowych lub kupuj od rolników.

Zwróć uwagę na prawidłową temperaturę

Bardzo ważne jest także zwrócenie uwagi na temperaturę, w jakiej będziemy używać poszczególnych składników. „Naprawdę musimy na to uważać. Temperatura żółtka musi być taka sama jak temperatura oleju. W przeciwnym razie nie będą się dla nas łączyć” – wyjaśnia popularny szef kuchni.

Ile oleju

Wskazuje również, jaką ilość oleju należy dodać, jeśli dodasz go więcej niż potrzeba, stracisz nie tylko odpowiednią konsystencję, ale i pyszny smak. Jan Punčochář radzi, aby zawsze lepiej przygotować majonez do sałatki nieco cieńszy, bo ziemniaki go „rozciągną”.

Domowy majonez według Honzy Punčochářa

Najpierw ostrożnie ubij 1 surowe żółtko z 1 łyżeczką musztardy, szczyptą soli, pieprzu i cukru. Następnie stopniowo dodawaj kropla po kropli od 125 do 150 ml oleju i stopniowo ubijaj go w mieszance, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj kilka kropli octu do smaku. Gotowy majonez ostygnie w lodówce.

Powiązane artykuły

www.toprecepty.cz, www.slate.com, www.apetitonline.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *