Jak zrobić najlepszy sos pesto w domu. 11 wskazówek, o których warto pamiętać

Sos pesto ma swoje korzenie w regionie Ligurii w północno-zachodnich Włoszech. Pierwsza historyczna wzmianka o sosie pesto pochodzi z XIX wieku, ale najprawdopodobniej był on spożywany dużo wcześniej. Termin „pesto” pochodzi od włoskiego słowa „pestere”, które oznacza „miażdżyć” lub „mielić”. Dowiedz się, jak zrobić najlepszy sos pesto w domu. Oto kilka przydatnych wskazówek od profesjonalnych szefów kuchni.

Sos pesto można przygotować z innych ziół niż bazylia / Shutterstock

Odnosi się to do procesu wytwarzania sosu, podczas którego składniki są mielone razem w celu uzyskania gładkiej pasty.

Oto, jak możesz zrobić sos pesto w domu, aby wprowadzić odrobinę włoskiego smaku do swojej kuchni.

Jak zrobić najlepszy sos pesto w domu

zawiera bazylię, oliwę, orzeszki piniowe, czosnek i ser (najczęściej parmezan lub pecorino). Bazylia, ze swoim świeżym i mocnym smakiem, jest głównym składnikiem i to ona nadaje mocny kolor sosowi.

Dziś można delektować się wieloma odmianami nowoczesnego pesto, w tym wersjami czerwonymi i pomarańczowymi z południowych Włoch oraz podobnymi zielonymi sosami z całego świata.

Pesto to sos, który z łatwością można przygotować w domu. Nie potrzeba więcej niż 10-15 minut, a efekt jest pyszny.

Użyj tłuczka i moździerza

Jeśli chcesz, aby sos pesto miał autentyczny smak i konsystencję, musisz go przygotować za pomocą moździerza i tłuczka. Prawdą jest, że ręczne mielenie składników wymaga większego wysiłku. Ponadto sos nie będzie tak kremowy, jak w przypadku użycia robota kuchennego.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że w jej pierwotnej wersji występują drobne ziarna, które nadają jej specyficzną fakturę.

Zmiażdżenie bazylii w moździerzu tłuczkiem pomaga zachować jej żywy kolor.

Jeśli używasz robota kuchennego, ostrze nagrzewa się, a ciepło przekazywane jest do liści bazylii. Dodatkowo orzeszki piniowe zamienią się w pastę, przez co konsystencja sosu pesto będzie nieodpowiednia.

Spróbuj i . Jest proste i łatwe w przygotowaniu.

Używaj robota kuchennego ostrożnie

To naturalne, że nie zawsze masz czas na zrobienie sosu pesto w domu za pomocą tłuczka i moździerza. Robot kuchenny pozwala zaoszczędzić dużo czasu, ale należy go używać ostrożnie.

Urządzenie może sprawić, że sos będzie zbyt gładki, dlatego aby zachować ziarnistą konsystencję, naciskaj przycisk krótkimi, kilkusekundowymi sesjami.

Nie dodawaj orzeszków piniowych na początku, dopiero po wymieszaniu bazylii z oliwą i parmezanem.

Delikatnie potraktuj liście bazylii

Aby uzyskać autentyczny, domowy sos pesto o niezapomnianym smaku, warto użyć prawdziwej genueńskiej bazylii. Roślina ta otrzymała klasyfikację Denominazione di Origine Protetta (Chroniona Nazwa Pochodzenia), która podkreśla wysoką jakość produktów wytwarzanych lokalnie.

Nawet jeśli nie masz pod ręką bazylii genueńskiej, możesz użyć dowolnej innej. Trzeba pamiętać, że liście bazylii zawierają polifenole, które ulegają utlenianiu i dlatego pod wpływem tlenu czernieją.

Aby tego uniknąć, wybieraj bardzo świeże liście, które nie są przebarwione ani podarte. Umyj je w zimnej wodzie, bo ciepła lub gorąca woda je zwiędnie. Następnie dokładnie je osusz ręcznikiem kuchennym.

Wybieraj składniki najlepszej jakości

Pesto to stosunkowo prosty sos. Wersja klasyczna wymaga tylko sześciu składników. Idealnie byłoby użyć bazylii genueńskiej ChNP z małymi listkami, liguryjskiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, sera Parmigiano Reggiano (w wieku 24 miesięcy) i sera pecorino sardo.

Jeśli uda Ci się je zdobyć, czeka Cię prawdziwa kulinarna uczta. Rzeczywistość jest taka, że ​​jeśli nie jesteś we Włoszech, bardzo trudno je znaleźć, a nawet jeśli to zrobisz, będą bardzo drogie.

To nie jest powód, aby rezygnować z robienia pesto w domu. Kup najświeższą bazylię, jaką znajdziesz, z nieuszkodzonymi zielonymi liśćmi. Ilości Parmigiano Reggiano i pecorino sardo w przepisie są niewielkie, więc możesz kupić najlepszą wersję, jaką znajdziesz.

Wybierz odpowiedni kształt makaronu

Sos pesto można stosować do każdego rodzaju makaronu, ale dla najlepszego efektu użyj trofie lub trenette. To klasyczne formy pochodzące z Ligurii. Jeśli nie możesz go znaleźć, równie odpowiednie są gemelli, fusilli i casarecce.

Zrób pesto z ziemniaków i fasolki szparagowej

W Ligurii istnieje danie zawierające ziemniaki i fasolkę szparagową. Tradycyjnie podaje się go z długim makaronem trenette lub krótkim trofie.

To danie pochodzi z Genui. To nieco bardziej kremowa wersja klasycznego sosu pesto, dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej.

Spróbuj sosu pesto z innych ziół

Istnieją wersje pesto, które zawierają inne rodzaje ziół lub zieleniny. Rukola to dobry wybór, podobnie jak szpinak lub .

Można też zrobić pesto miętowe, ale trzeba dodać szpinaku, żeby złagodzić mocny miętowy smak. Zamiast orzeszków piniowych użyj migdałów.

Z brokułów można nawet zrobić sos pesto. Użyj dwóch filiżanek brokułów z jedną filiżanką bazylii i masz pyszny sos.

Inne zioła, które można wykorzystać do przygotowania pesto to kolendra, pietruszka, szczypiorek czy czosnek.

Wypróbuj różne rodzaje orzechów i nasion

Orzeszki piniowe są kremowe i mają wyjątkowy smak, ale można je zastąpić, jeśli chcesz zmienić przepis na pesto. Orzechy włoskie i migdały są powszechnym wyborem nawet we Włoszech. Jest nawet salsa di noci, specjalność północnych Włoch, która w rzeczywistości jest pesto z orzechów włoskich.

Pesto pistacjowe to kolejny smaczny wybór. Przygotowywana jest specjalnie na Sycylii z surowych pistacji, soku z cytryny, oliwy z oliwek, tartego sera i czosnku z kilkoma listkami świeżej bazylii, solą i pieprzem. Jeśli nie lubisz orzechów lub masz na nie alergię, możesz użyć nasion takich jak słonecznik, dynia lub sezam.

Spróbuj kolorowego pesto

Pesto nie musi być zielone. Istnieją wykwintne włoskie przepisy na pesto, pomidory czy pomarańcze.

Pesto alla siciliana lub pesto rosso oznacza pesto sycylijskie i ma bogaty czerwony kolor pomidorów.

Zamiast bazylii i czosnku głównymi składnikami są świeże pomidory i serek ricotta, które łączą się w kremowym sosie. Niektóre wersje wykorzystują suszone pomidory, które dodają jeszcze mocniejszego smaku.

Pesto kalabryjskie robi się również z pomidorów i ricotty, ale zawiera czerwoną paprykę i jest lekko pikantne dzięki dodatkowi peperoncino.

W przeciwieństwie do innych rodzajów włoskiego pesto, to jest gotowane. Paprykę, pomidory i cebulę podsmażamy na oliwie z pierwszego tłoczenia, następnie mieszamy i dodajemy ser i peperoncino.

Prawidłowo przechowuj sos pesto

Jeśli nie będzie przechowywany w optymalnych warunkach, sos pesto zmieni kolor z zielonego na brązowy. Domowe pesto można przechowywać w lodówce od czterech do pięciu dni, a otwarte, kupione w sklepie słoiki można przechowywać w lodówce od 7 do 10 dni.

Pod wpływem tlenu zmieni się jego kolor, dlatego przed zamknięciem pojemnika i włożeniem go do lodówki należy na wierzch nałożyć niewielką ilość oliwy z oliwek.

Można zrobić wegańskie pesto

Wegański sos pesto możesz w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Wystarczy nie dodawać sera i wykorzystać resztę składników. Jeśli jednak chcesz zastosować wegańską alternatywę dla parmezanu, możesz dodać tofu lub odżywcze drożdże.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *