Nie jadłeś smaczniejszego chudego falafeli ze szpinakiem

Ten domowy szpinak jest pełen zdrowych składników odżywczych i sprawi, że Twój obiad stanie się zdrową ucztą.

Składniki na szpinakowy falafel:

150 g szpinaku baby

400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej

1 ząbek czosnku, posiekany

1 łyżeczka mielony kminek

1/2 małej pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej

2 łyżki stołowe. zwykła mąka

1 łyżka. oliwa z oliwek plus dodatkowo do obtoczenia

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni za pomocą termowentylatora. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki falafela, z wyjątkiem oliwy z oliwek, włóż do robota kuchennego i lekko dopraw. Mieszaj, aż uzyskasz grubą mieszaninę.

Lekko posmaruj dłonie oliwą z oliwek, następnie nabierz 1 łyżkę stołową mieszanki falafelowej i uformuj 16 kulek, które ułóż na blasze do pieczenia. Każdy z nich delikatnie dociśnij dłonią. Posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto się zetnie i będzie złociste, obracając się w połowie czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *