Jajka są doskonałym produktem białkowym, który można spożywać samodzielnie lub jako część dania.
Gospodynie domowe zazwyczaj gotują jajka w dużych ilościach, aby zachować ich świeżość na dłużej.
Ważne jest, aby jajka prawidłowo ugotować, aby nie pękały i szybko się obierały.
Sugerujemy bardziej szczegółowe przyjrzenie się temu problemowi.
Co mamy robić?
Przede wszystkim ważne jest, aby jajka były świeże – kupuj je od rolników lub nawet sam zacznij hodować kurczaki.
Wielu z nas jest przyzwyczajonych do wyjmowania jajek z lodówki i od razu wrzucania ich na patelnię, zalewając je zimną wodą – to jeden z powodów, dla których białko pozostaje na skorupce.
Aby jajka zostały dobrze oczyszczone, należy je natychmiast zanurzyć we wrzącej wodzie. Przypominamy, że jajka można również gotować na parze.
O tym, jak można podgrzewać jajka w kuchence mikrofalowej, pisaliśmy już wcześniej.