Spróbuj słodyczy i cukierków jabłkowych!
Słodycze po prostu należą do świąt. Ale nie muszą być pełne mąki. Z łatwością przygotujesz także desery, słodycze i po prostu różne smakołyki, na przykład z jabłek czy suszonych owoców. Czy znasz salami jabłkowe od Marie Janků-Sandtnerovej, pyszną szarlotkę lub pieczone jabłka?
Źródło: YouTube
Salami jabłkowe według Sandtnera
Z pewnością można zjeść też dobre jabłko, ale rodzynki, migdały czy cynamon po prostu dobrze komponują się z jabłkami. Dodatkowo możesz przerobić jeszcze gorsze jabłka z własnych zbiorów lub kupić paczkę tanich jabłek w dowolnym supermarkecie. Również żaden ze składników Cię nie zaskoczy. Większość z nich zapewne masz w domu, resztę znajdziesz na półkach każdego sklepu spożywczego.
Kolejną zaletą salami jabłkowego według przepisu Sandtnera jest to, że nie jest ono pieczone, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Jedynym mankamentem jest niezbyt efektowna prezentacja tego deseru, ale i to da się z łatwością uchwycić na talerzu.
Salami jabłkowe przyrządza się z tartych jabłek, ciasteczek i rodzynek oraz innych smakołyków, z których szybko przygotowuje się masę salami. Warto wówczas owinąć je papierem do pieczenia, aby zachować kształt salami i móc je kroić po ułożeniu. Niektórzy używają też folii, ale papier sprawdza się równie dobrze i nie da się go skleić ani rozerwać.
Przepis na słodkie i niepieczone salami jabłkowe
Czego będziesz potrzebować? Syrop zagotowany ze 100 ml wody i 300 g cukru pozostawić na kuchence do wystygnięcia, zetrzeć na tarce 700 g jabłek skropionych sokiem z cytryny, dodać także posiekane 10 biszkoptów baby i 100 g grubo posiekanych rodzynek ze szczyptą startej skórki cytrynowej .
Wszystko dobrze wymieszaj i krótko gotuj. Powstanie gęsta masa, do której następnie dodasz kolejne 10 drobno startych ciastek i 50 g zmielonych migdałów.
W ten sposób powstaje gęste ciasto, które układamy na papierze do pieczenia w postaci długiego makaronu, owijamy salami i skręcamy końce papieru jak cukierek, aby salami się nie rozpakowało, lub rozwałkowujemy rękoma i pozostawiamy do wyschnięcia swobodnie. Po stwardnieniu salami kroi się w szersze krążki. Można je udekorować kilkoma listkami migdałów.
Jeśli masz ochotę na słodkie salami, zrób kilka jego wariacji. Można użyć kokosa, orzechów gotowanych z salsą, a może pęczka suszonych owoców.
Warto spróbować także nadziewanych pieczonych jabłek
Kolejnym łatwym i bardzo smacznym przepisem są pieczone jabłka. To bardzo słodki deser nawet bez dużej ilości cukru, miodu czy dżemu. Jabłka możesz wypełnić czym chcesz, ale nie zapominaj, że ten deser zawsze podawany jest na gorąco.
Z całych jabłek wycinamy gniazda nasienne, tak aby w przeciwnym wypadku pozostało całe jabłko. Można wtedy napełnić cztery jabłka np. mieszanką 40 g roztopionego masła zmieszanego z 50 g cukru, pół łyżeczki cynamonu, szczyptą gałki muszkatołowej i kilkoma łyżkami płatków owsianych. Napełnij jabłka mieszanką i piecz w piekarniku aż do całkowitego ugotowania, co zajmuje około 40 minut w temperaturze około 180 °C.
Jabłka można też napełnić posiekanymi suszonymi owocami, orzechami i konfiturą, a może cynamonem z miodem i innymi dodatkami według własnego uznania.
Źródła: vareni.cz, Fresh.iprima.cz