Pokusa wegetariańska: Risotto z pieczonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią

Ta wegetarianka to prawdziwy lot zmysłów, zaczynając od aromatycznego smaku, a kończąc na niesamowitym smaku.

Składniki na Risotto z pieczonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią:

2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek

1 cebula, drobno posiekana

300 g ryżu arborio

kieliszek białego wina

750 ml gorącego bulionu warzywnego

100 g pomidorków koktajlowych

mała garść drobno posiekanych liści bazylii plus kilka dodatkowych małych listków do podania

25 g parmezanu

150 g mozzarelli, pokrojonej na małe kawałki

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 200C. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 8-10 minut, aż będzie złocista. Dodaj ryż do cebuli i dobrze wymieszaj, aż się nią pokryje. Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż się wchłonie. Wlać gorący bulion i szybko wymieszać ryż. Włóż naczynie do piekarnika i piecz ryż przez 10 minut.

Wyjmij z piekarnika i dodaj pomidory, bazylię, połowę parmezanu i trochę przypraw. Całość rozpłaszczamy grzbietem łyżki, a następnie równomiernie układamy kawałki mozzarelli w risotto. Posyp pozostałym parmezanem i oliwą z oliwek. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika i piecz wszystko przez kolejne 10-15 minut, aż ryż będzie ugotowany. Odstawić na kilka minut, posypać kilkoma listkami bazylii i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *