Elastyczność orzechów kokosowych polega na ubijaniu białek: sztuczka naszych babć sprawi, że będą złotym gwoździem Świąt

Nieodparte kokosy

To nie dramat, z kokosami z pewnością sobie poradzisz, ale żeby zrobić z nich naprawdę świetne cukierki, nie spiesz się i przygotuj je dokładnie tak, jak powinny. Żadnych skrótów, żadnych ulepszeń. Tylko właściwa procedura!

Źródło: YouTube

Orzechy kokosowe: 3 składniki i ubijanie w łaźni wodnej

Mówi się, że piękno tkwi w prostocie, a w przypadku kokosów także smak. Do przygotowania potrzebne będą tylko 4 dobrze oddzielone białka, 300 g granulowanego cukru i 150 g wiórków kokosowych. Wystarczą tylko trzy składniki, aby mieć w domu pyszne kokosy jak z cukierni. A co z procesem? Sztuczką naszych babć było ubijanie w kąpieli wodnej i tego też trzeba się nauczyć.

Aby śnieg był naprawdę lekki i po prostu idealny, należy go ubić w kąpieli wodnej. Oznacza to, że będziesz potrzebować nie tylko trzepaczki, ale także garnka z wrzącą wodą, do którego umieścisz drugi garnek lub miskę, która jest większa i będzie stała na krawędzi garnka. Para unosząca się z gorącej wody ogrzeje dno miski lub mniejszego garnka. Wystarczy więc na dno dużego garnka wlać tylko kilka centymetrów wody, musi ona być bardzo gorąca aż do wrzenia.

Zarówno miska, jak i trzepaczka muszą być oczyszczone z wszelkich zabrudzeń i muszą być doskonale odtłuszczone. Dla bezpieczeństwa można je natrzeć połówką cytryny. Sok usunie ostatnie możliwe ślady tłuszczu.

Miskę z żółtkami stawiamy na garnku i zaczynamy ubijać na małych obrotach, stopniowo zwiększając obroty, a także partiami dodajemy cukier. Białka z cukrem utworzą sztywną, błyszczącą masę, w którą można następnie delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.

Jak przygotować kokos na kokosy i je upiec

Zaleca się jednak najpierw krótkie podsmażenie kokosa na suchej patelni lub krótkie upieczenie go w piekarniku w temperaturze 170°C. Kokos będzie ładnie pachniał, będzie częściowo suchy i dzięki temu lepiej wchłonie wilgoć z ubitego śniegu. Delikatnie „owiń” kokos w śnieg szpatułką lub drewnianą łyżką.
Można też użyć świeżo startego miąższu kokosa i mówi się, że kokosy nie mają sobie równych.

Kokosy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C. Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, na której będziesz formować łyżką kupki o wielkości około 4 cm, lub możesz posypywać papier kokosami za pomocą końcówki i torebki do dekoracji. Piec kokosy, aż zmienią kolor na różowy, około 15 minut.

Po upieczeniu poczekaj, aż ostygną i nigdy nie przechowuj ich w plastiku. Idealna jest torba papierowa, karton lub blaszane pudełko.

Powiązane artykuły

Źródła: lifee.cz, kucharkaprodceru.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *