Roladki jajeczne to jedne z najpopularniejszych dań społeczności azjatyckich w USA. Stąd podbiły resztę świata i dziś można je spotkać niemal wszędzie. Są chrupiące, lekko słone, z różnymi nadzieniami, dzięki czemu za każdym razem możesz spróbować czegoś innego. Są tak dobre, że nie możesz przestać jeść tylko jednego.
Roladki jajeczne zostały wynalezione w USA / Shutterstock
Przepisy na bułki jajeczne wywodzą się z USA, inspirowane kuchnią azjatycką. Ich kształt jest bardzo podobny do chińskich sajgonek, różnią się jednak składem ciasta i nadzieniem. Zwykle do mąki i arkusza jajek umieszcza się mieszankę kapusty lub innych warzyw lub wieprzowiny.
Oto wszystko, co musisz wiedzieć o bułkach jajecznych.
Wszystko, co musisz wiedzieć o przepisach na bułki jajeczne
Historia bułek jajecznych jest wciąż niepewna. Niektóre źródła podają, że to Lung Fong z Nowego Jorku wynalazł tę słynną przystawkę w 1925 roku.
Inne źródła podają, że szef kuchni Henry Low z nowojorskiej restauracji Port Arthur. Jego przepis pojawił się w książce kucharskiej „Gotuj w domu po chińsku” z 1928 roku, nie zawierał jednak kapusty, podstawowego składnika tego dania, jakie znamy dzisiaj.
Przed dwoma wzmiankami o przepisie znajduje się przepis z 1917 roku, który znajduje się w chińskiej książce kucharskiej, ale nie ma on nic wspólnego ze współczesnymi bułeczkami jajecznymi. To bardziej jak.
Mimo, że są pyszne, bułki jajeczne należy jeść w małych ilościach, bo nie są najzdrowszą opcją. Ponieważ są smażone w kąpieli olejowej, są pełne tłuszczów nasyconych i kalorii.
Jedna bułka dostarcza od 200 do 250 kalorii i 10-15 g tłuszczu. Zawiera także 417mg soli. Na jednym nigdy nie poprzestaniesz, dlatego warto je jeść odpowiedzialnie.
Jakie są nadzienia do bułek jajecznych?
Najczęściej bułki jajeczne nadziewane są różnymi rodzajami mięsa, najczęściej wieprzowiną. Można znaleźć także mięso z kaczki, kurczaka, baraniny czy krewetek.
W składzie znajdziemy także dużo warzyw, przede wszystkim marchewkę, cebulę, seler i kapustę.
Dla wegetarian dostępne są również bułki jajeczne nadziewane wyłącznie warzywami i tofu, które dla lepszego smaku zawierają również czosnek i imbir.
Bułki jajeczne niekoniecznie zawierają jajko
Przepis na bułki jajeczne ulegał na przestrzeni czasu wielu zmianom. Choć przepis z 1917 roku, pierwszy wzmiankujący o podobnym daniu, był bardziej nadziewanym omletem, to dzisiejsze danie może nie zawierać w składzie jajek.
Roladki jajeczne smażone są w kąpieli olejowej
Roladki jajeczne smażone są zazwyczaj na gorącym oleju, co nadaje im szczególnego smaku, ale także sprawia, że są bardzo bogate w tłuszcze nasycone.
Na ich ilość wpływa rodzaj użytego oleju. Jeśli gotujesz je w domu, możesz użyć oleju kukurydzianego lub z orzechów laskowych, który jest odporny na bardzo wysokie temperatury.
Możesz przygotować zdrowszą wersję bułek jajecznych w domu
Jeśli chcesz ugotować bułki jajeczne w domu, możesz to zrobić w frytkownicy, co jest znacznie zdrowszą opcją. W ten sposób będą miały mniej kalorii i będą zawierały mniej tłuszczów nasyconych.
W kilku krajach istnieją odmiany bułek jajecznych
W Wietnamie chả giò przygotowywane jest z arkuszy ryżu nadziewanych wieprzowiną, fasolą mung, grzybami i warzywami, podawane z sosem z sosu rybnego, startej marchewki, chili, soku z limonki, cukru, czosnku i octu.
W Korei Południowej znajdziesz Gyeran-mari, którego nazwa oznacza również bułkę jajeczną. Nie ma to jednak wiele wspólnego z amerykańską wersją przepisu. Zawiera zieloną cebulę i marchewkę, do których można dodać dowolne inne składniki.
Lumpia to popularne danie na Filipinach. Podaje się je do specjalnych posiłków i zupełnie różni się od amerykańskich bułek jajecznych.
Bułeczki Jajeczne vs. pakiety wiosenne
Sajgonki na pierwszy rzut oka można pomylić z bułeczkami jajecznymi, ponieważ wyglądają bardzo podobnie. Istnieją jednak między nimi pewne różnice. Po pierwsze, mają silne korzenie w kuchni kantońskiej.
Można je smażyć w kąpieli olejowej, piec lub zapiekać na kuchence. Można je nadziewać mielonym mięsem wieprzowym, marchewką, cebulą, pędami bambusa i grzybami shiitake. Roladki jajeczne smażone są na oleju i mają znacznie grubszą powłokę.
Sosy do bułek jajecznych
W restauracji bułeczki jajeczne podawane będą z sosem śliwkowym, sosem słodko-kwaśnym, sosem orzechowym lub sosem hoisin. Jeśli jesz je w domu, możesz dodać dowolny sos. Może to być prosty sos sojowy, ale także sos czosnkowy z miodem lub .