Ta klasyczna lampka bożonarodzeniowa oprócz magicznego smaku ma także magiczny aromat dzięki typowym dla tego sezonu przyprawom. A przygotowanie jest tak proste, że nie potrzeba nawet wagi kuchennej.
Składniki potrzebne na klasyczny świąteczny budyń:
1 łyżeczka rodzynki
1 łyżeczka Mąka samorosnąca
1 łyżeczka drobno starte masło (około 115 g)
1 łyżeczka brązowa bułka tarta
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka surowe orzechy wymieszać orzechy
1 łyżeczka cynamon
1 opakowanie wanilii
1 łyżeczka mleko
1 duże jajko
masło, do smarowania
Na krem maślany:
85 g masła
100 g cukru
200 ml śmietanki
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Aby przygotować budyń, wlej pierwsze sześć filiżanek do miski, a następnie wymieszaj z mlekiem i jajkiem. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na budyń.
Przykryj podwójną warstwą folii posmarowanej masłem, robiąc pośrodku zakładkę, aby budyń mógł wyrosnąć. Zawiąż folię szczelnie sznurkiem, a następnie umieść ją w naczyniu do gotowania na parze lub dużej patelni z taką ilością delikatnie gotującej się wody, aby sięgała do połowy wysokości miski. Gotować na parze pod przykryciem przez 2 i pół godziny. Podczas gotowania sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dodaj więcej. Jeżeli podajesz budyń od razu, rozpakuj go i przełóż na głęboki talerz.
Na krem maślany:
Wszystko włożyć do rondla i doprowadzić do powolnego wrzenia, mieszając. Pozostawić do bulgotania przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, a sos nabierze bladokarmelowego koloru i lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Kremem polej budyń i udekoruj mieszanką całych orzechów.