Ciąża
Dlaczego ważne jest, aby ich unikać
Odżywianie w czasie ciąży jest bardzo ważne dla zdrowia rozwijającego się dziecka i zdrowia matki. Dobrze jest przestrzegać zdrowej diety, która zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dieta powinna być bogata w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, cenne przydatne tłuszcze, białka.
Są jednak pewne pokarmy, które mogą być szczególnie niebezpieczne w czasie ciąży, dlatego najlepiej ich całkowicie unikać.
Jakie są najniebezpieczniejsze pokarmy w czasie ciąży?
Kiełbaski, wędliny
W okresie tym nie nadają się kiełbasy i wędliny, gdyż wiele z nich zawiera surowe mięso. Może być niebezpieczny dla zdrowia płodu i matki ze względu na zawarte w nim bakterie. Spożywanie dużej ilości takich produktów stwarza ryzyko poronienia, infekcji, problemów zdrowotnych w czasie ciąży.
Makrela
Makrela to tłusta ryba, która jest na ogół bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i jest korzystna. Ale w czasie ciąży dobrze jest się od tego powstrzymać, ponieważ w jej mięsie znajduje się duża ilość rtęci. Metal ten jest niebezpieczny dla rozwoju dziecka, może uszkadzać układ nerwowy i serce oraz powodować wady wrodzone.
Sery świeże, niedojrzałe
Niedojrzałe sery nie są odpowiednie dla kobiet w ciąży, a nawet są, ponieważ zawierają wiele żywych bakterii. Bakterie te mogą mieć niebezpieczny wpływ na płód. Na rozwinięty organizm dorosłego nie mają one takiego samego efektu, więc nie są niebezpieczne dla Ciebie, ale mogą być niebezpieczne dla nienarodzonego dziecka. W czasie ciąży unikaj świeżych i niedojrzałych serów.
Mleko niepasteryzowane
Mleko niepasteryzowane jest również niebezpieczne, ponieważ zawiera mikroorganizmy i bakterie, których delikatny, słabo rozwinięty organizm płodu nie jest w stanie pokonać. Warto ich unikać, aby uchronić się przed infekcjami i chorobami powodującymi zaburzenia rozwojowe i zwiększone ryzyko poronienia.
Wątroba
Wiadomo, że wątroba jest najlepszym źródłem żelaza – tak potrzebnego w czasie ciąży. Jednak wątroba jest również dobrym źródłem dużych ilości witaminy A. W dużych ilościach może być niebezpieczna dla płodu, ponieważ może powodować żółtaczkę.
Jajka
Niedogotowane jajka mogą być niebezpieczne. Aby uniknąć infekcji bakteryjnych, zwłaszcza salmonelli, staraj się spożywać bardzo dobrze ugotowane lub ugotowane jajka.