Jeśli lekarze, a także Twoja matka, nadal nalegają, abyś jadł więcej owoców, dzieje się tak dlatego, że zawierają one błonnik, dużą ilość wody i… Jeśli chodzi o to drugie, Być może kiedykolwiek zastanawiałeś się nad przyjmowaniem suplementów., ale w rzeczywistości przy zdrowej diecie nie są one potrzebne. Warzywa to w ogóle prawdziwa bomba witaminowa, a jedną z najpopularniejszych jest witamina C. Jeśli myśleliście, że można ją znaleźć tylko w owocach cytrusowych, to nawet w tych nie.
Pomarańcza to z pewnością owoc, który przychodzi na myśl, gdy myślimy o witaminie C, jednak nie jest to owoc najbogatszy w ten składnik. , pomarańcze zawierają 50 miligramów na 100 gramów masy. Ilość tę uważa się za bardzo wysoką, gdyż każdego dnia potrzebujemy 60 miligramów witaminy C, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu. MAPA szacuje, że zwykła pomarańcza waży około 225 gramów, więc zjedzenie jednej pomarańczy pokrywa już całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Są to pokarmy, które pod względem witaminy C przewyższają pomarańcze, ale bardziej pod tym względem wyróżnia się czerwona papryka i pietruszka. Pierwsza dodaje prawie 128 miligramów witaminy C na 100 gramów, a pietruszka 133 miligramy w tej samej ilości. W każdym razie istnieją dwa owoce, które są jeszcze bogatsze w ten związek., ale bardzo trudno go znaleźć w supermarketach w Hiszpanii. W Ameryce Łacińskiej najłatwiej spotkać acerole i camu camu.
Bomby z witaminą C
Są to owoce jesienne, które wyglądem przypominają wiśnie lub małe jabłko, po dojrzeniu mają kolor czerwony i mają słodko-kwaśny smak. Krajem, który produkuje najwięcej aceroli na świecie, jest Brazylia, ale jej pochodzenie leży w basenie Morza Śródziemnego. Konkretnie to obliczono Acerola zawiera około 1700 miligramów witaminy C na 100 gramów które spożywamy: czyli prawie 35 razy więcej niż pomarańcze i około 28 razy więcej, niż potrzebujemy dziennie.
W każdym razie owoc ten występuje również szczególnie w rejonie Amazonki i zawiera do 40 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Camu Camu to nic innego jak 2000 miligramów tej substancji na 100 gramów masy stanowi zatem kwotę 33 razy większą niż to, czego potrzebujemy każdego dnia. Jeśli na nie natkniesz się, wygląda jak duże winogrono, ma fioletową skórkę, żółty miąższ w środku i ma kwaśny smak.
[]
Ale po co marnować tak dużo witaminy C. Jeśli pewnego dnia nafaszerujemy się tymi owocami, czy utworzymy rezerwy na inne dni? Cóż, nie, nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem, Tak więc w rzeczywistości nie trzeba popadać w obsesję na punkcie spożywania tej substancji. Jak wyjaśniono powyżej, jedna pomarańcza zapewnia nam całą potrzebną witaminę C, ale to samo zapewnia miska truskawek. Oczywiście witamina C szybko się utlenia i rozkłada pod wpływem ciepła, dlatego najlepiej dostarczać ją ze świeżymi owocami lub surowymi warzywami.
Uczciwe kwoty
Nadmiar witaminy C jest zdarzeniem bardzo mało prawdopodobnym, ale może powodować biegunkę, nudności, wymioty, zgagę, skurcze brzucha i ból głowy. Z tego powodu, Lekarze zalecają, aby nie przekraczać bardzo dużej ilości 2000 miligramów witaminy C dziennie, czyli tyle, ile reprezentuje 100 gramów camu camu i które można szybko osiągnąć również za pomocą aceroli.
Witaminę C od dziesięcioleci kojarzono z zapobieganiem infekcjom, takim jak przeziębienie, ale jest to mit. Spożywanie zimą pokarmów zawierających witaminę C nie zapobiegnie przeziębieniu ani nie sprawi, że będzie ono trwało krócej. Jednakże, Witamina C w dalszym ciągu jest bardzo ważną substancją, której nie powinniśmy zaniedbywać w codziennym życiu.. Jak wyjaśniają, witamina C jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.
Oznacza to, że zwalcza szkody spowodowane przez wolne rodniki w komórkach naszego ciała. „Wolne rodniki to związki, które powstają, gdy organizm przekształca żywność, którą spożywamy, w energię. Ludzie są również narażeni na działanie wolnych rodników obecnych w środowisku poprzez dym papierosowy, zanieczyszczenie powietrza i słoneczne promieniowanie ultrafioletowe„wyjaśnia NIH. Ale oprócz tego witamina C jest również niezbędna organizmowi do produkcji kolagenu i wchłaniania żelaza z pożywienia.
Śledź tematy, które Cię interesują